Каталонци не желе да им Мадрид кроји судбину

© AP Photo / Alvaro BarrientosПристалице независности Каталоније
Присталице независности Каталоније - Sputnik Србија
Пратите нас
У Каталонији се у недељу одржавају регионални избори који су се претворили у изјашњавање о независности од Шпаније. Уколико већину добију партије које су за отцепљење, то би могло да означи крај Шпаније у садашњим границама.
Застава Каталоније - Sputnik Србија
Камерон: Ако Каталонија изађе из Шпаније биће избачена и из ЕУ

У Каталонији влада снажна фрустрација. Стиче се утисак да Мадрид не жели да нас сачува. Каталонци не желе да им Мадрид кроји судбину“, каже за Спутњик Висенс Батаља, каталонски новинар.

Каталанци верују да их Мадрид више не представља и желе сами да одлучују о порезима, економији, култури. Убирање пореза је једно од главних питања око којих се споре Мадрид и Барселона: „Ако погледате Баскију, у њиховој надлежности је скупљање пореза, а потом се усаглашавају са Мадридом. То су тражили и Каталонци, али им је ускраћено. Мадриду се не дозвољава иста аутономија коју има Баскија. Процене су да се годишње око 16 милијарди евра пореза не враћа Каталонији, иако влада тврди да је у питању 8 милијарди. Зашто Баскија има ту економску предност? Зато што убијају?“

Каталонија застава - Sputnik Србија
Каталонија спремна за гласање о независности

Економска криза је само оснажила захтеве Каталоније. „Раније смо били солидарни са регионима попут Андалузије. Али сада, у условима кризе, тражимо од Мадрида да се договоримо о новцу који иде из буџета Каталоније за дистрибуцију. Принуђени смо да смањимо буџет у здравству, у социјалној служби и потребан нам је тај новац. Не желимо да Мадрид сам одлучује о томе колико ће новца бити издвојено“. 

Тензије у Каталонији трају од 2011. године, када су одржани ванредни избори и када је дошло до преокрета. Од тада је већина партија за независност. Докле су Каталонци спремни да иду у обрачуну са Мадридом?

„Није лако предвидети, али се ситуација погоршава. Каталонцима је доста да слушају пропаганду Мадрида који их представља као егоисте, шкртице. Бунт се шири и захвата све генерације. Више нема страха као за време Франка, када су се људи плашили војске. Мадрид не може више да пошаље тенкове на Барселону“, каже Батаља.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала