Избори у Каталонији

© AFP 2023 / JOSEP LAGOИзбори у Каталонији
Избори у Каталонији - Sputnik Србија
Пратите нас
У шпанској покрајини Каталонији су јутрос у девет сати отворена биралишта на регионалним парламентарним изборима који се доживљавају као референдум о отцепљењу тог богатог региона од Шпаније, уколико се бирачи већински определе за странке које се залажу за независност Каталоније.

Гласачка места у том региону на североистоку Шпаније са 7,5 милиона становника биће затворена у 20 часова.

Према последњим анкетама, борци за независност могли би да освоје тесну већину и у том случају, како су најавили, Каталонија би једнострано прогласила независност у року од 18 месеци.

Присталице независности Каталоније - Sputnik Србија
Да ли ће Шпанија експлодирати?

За независност се залажу две коалиције — „Заједно за да“, на чијем челу је актуелни председник Каталоније Артур Мас, и коалиција радикалне левице „Кандидатура за народно јединство (ЦУП)“, која заговара отцепљење од ЕУ и Тројке, а која би, по проценама посматрача, могла да буде „језичак на ваги“ у будућој прерасподели снага.

С друге стране, коалиција „Каталонија, да, ми можемо“, коју чине левичарски Подемос и каталонска Зелена социјалистичка партија, заговарају федералну Шпанију и одржавање референдума како би се решило национално питање у Каталонији.

Партијама које се залажу за независност Каталоније потребно је 68 од укупно 135 места у парламенту да би могле да наставе да се боре за остварење свог циља, преноси Ројтерс.

Славље у Каталонији после избора - Sputnik Србија
Каталонија жели део Шпаније и Француске

У том случају, Мас обећава да ће „прогурати сецесију“ покрајине, у којој живи око 7,5 милиона људи и која остварује петину шпанске производње.

„Јасно је да је, ако освојимо већину гласова 27. септембра, прича о референдуму завршена. Ако победе кандидати који су за отцепљење, Каталонија ће прогласити независност у року од 18 до 24 месеца“, истакао је Мас ове недеље у интервјуу за АФП, упозоривши да, уколико се Мадрид са тим не сложи, Каталонија неће платити свој део шпанског дуга.

Влада у Мадриду, која се снажно опире отцепљењу Каталоније, чиме би остала без великих компанија и банака, упозорила је на економску и финансијску пропаст у случају да до отцепљења дође, подсећа француска агенција.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала