Ко је уљез у УН?

© Flickr / United Nations PhotoВојник УН
Војник УН - Sputnik Србија
Пратите нас
Америка је учинила нешто што је прљаво у односу на Србију, недобронамерно и што указује на њену спремност да такозвану државу Косово прогура у међународне организације, тврди за Спутњик дипломата Владислав Јовановић, поводом учешћа Косова на скупу о борби против тероризма у Уједињеним нацијама.

У Уједињеним нацијама се расправљало о политичкој акцији првога реда, о најактуелнијем проблему који решавају чланице УН али се, како каже Јовановић, ту убацио и један уљез — такозвано Косово, које није члан УН и које не би смело да се појављује било где без звездице, која је својевремено договорена на разговорима у Бриселу.

Виталиј Чуркин - Sputnik Србија
Недопустиво да представници Косова седе заједно са члановима УН

„То што су Американци урадили, учињено је пре свега да би се нанела штета Србији. И поред свих уверавања са америчке званичне стране да су најдобронамернији према нама, да нас поздрављају, хвале и тако даље, чињеница је да у питању Косова они делују непрекидно против виталних интереса Србије“, категоричан је Јовановић.

Мичите слике убијених цивила

Уједињене нације су господар свог простора али, како појашњава овај искусни дипломата, оне дозвољавају појединим земљама да организују своје ствари које немају званичну подршку. Попут изложби, на пример. Јовановић подсећа и на пример да је СР Југославија за време НАТО агресије имала изложбу, али да је са америчке стране приговорено Секретаријату УН да се фотографије са масовним страдањима цивила уклоне. Исто тако, председник Генералне скупштине УН може да организује музичке или неке друге приредбе у сали Генералне скупштине, што је Вук Јеремић учинио док је био председник ГС УН. То се, додаје Јовановић, прихвата и толерише али, разуме се, избегавају се провокације ако би до њих могло да дође.

„У овом случају ради се о политичкој акцији која је једна од тачака дневног реда генералне скупштине — борба против тероризма. Американци су као члан СБ УН организовали у суштини састанак, конференцију држава-чланица ради договора у вези са овом темом. Али су позвали и свог штићеника, незвану државу Косово, и кроз то су је некако прогурали“, прецизира Јовановић.

Зграда УН у Њујорку - Sputnik Србија
Протестна нота Србије Уједињеним нацијама

Одбрана Секретаријата УН да је то приватна конференција, приватни скуп који је Америка организовала, према Јовановићу — тешко да може да се до краја логички одбрани. „Јер је то учињено под сводовима УН. И о теми која није изложбена, која није забавно-музичка, као што се користе у оним фоајеима у згради УН“, конкретан је дипломата Јовановић.

Зашто је Америка изузетак?

Додатни куриозитет читавом случају даје и податак, који су многи приметили, да је поменути скуп о тероризму обезбеђивала америчка тајна полиција, а не полиција Уједињених нација, што је такође неуобичајено.

Кад шефови држава улазе у зграду, како нам појашњава Јовановић, пракса је да их обезбеђује полиција УН али и чланови безбедности те земље.

„Значи нека врста сарадње постоји, али ако је у овом случају тај скуп обезбеђивала искључиво америчка полиција и један од видова те полиције уз пуно искључење УН, онда то указује на нерегуларност, на нешто што није типично и што није пракса за све“, тврди Јовановић. 

Млитава реакција секретаријата УН

Чињеница да је Генерални секретаријат УН доста, како Јовановић каже, млитаво и толерантно реаговао на ексцес Америке са увођењем Косова на конференцију о тероризму је показује у којој мери је секретаријат УН принуђен да посебно рачуна води о положају и интересима Америке. Свуда, па и у згради УН.

ГС УН - Sputnik Србија
УН да поправе свет...

Не заборавимо, сугерише наш саговорник, кад је Бернар Кушнер постао први међународни представник на Косову и Метохији после НАТО агресије. Њему је Ричард Холбрук, амерички амбасадор у УН, јавно рекао да не треба много да се осврће на инструкције Секретаријата УН него да ради по своме — другим речима по ономе како су се њих двојица договорили. Кад је то избило у јавност, подсећа Јовановић, Секретаријат УН није протестовао код Америке нити је то јавно осудио него је приватно само изразио негодовање што је до тога дошло.

„И то само говори колико је однос снага Секретаријата УН и Америке повољнији за Америку а неповољнији за Секретаријат“, закључује Јовановић.

Српска мисија у УН у договору са Ивицом Дачићем упутила је протестну ноту УН због присуства представника Косова на скупу о борби против тероризма. Међутим, како сугерише и наш саговорник, али и све до сад речено  — Србија ће пре личити на Калимера који виче неправда, него што ће нешто бити промењено или та неправда исправљена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала