Николић: Русија никада не би ништа тражила од Србије

© Tanjug / Зоран ЖестићТомислав Николић
Томислав Николић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Томислав Николић изјавио је у Њујорку да је овогодишња седница Генералне скупштине Уједињених нација по много чему посебна, истакавши да су највиши светски званичници позитивно оценили улогу Србије као фактора стабилности и мира у региону.

Николић је у изјави Танјугу посебно нагласио да је, после сусрета са многим председницима држава и влада, охрабрен њиховим ставовима о Србији које, како је рекао, „износе потпуно отворено, јасно и гласно“.

Владимир Путин и Томислва Николић - Sputnik Србија
Николић и Путин крајем године о гасу

„Очигледно је да је наш регион под великом пажњом многих држава и организација у свету и да је улога Србије веома позитивно оцењена. Потпуно је јасно да је Србија фактор стабилност и да је највише допринела томе да овај регион буде миран, рекао бих безбедан, али у сваком случају да више не угрозимо односе толико да неко страхује да ли ће избити сукоб између држава на Балкану“, рекао је председник Србије.

Николић је нагласио да је поносан, јер светски званичници „више не издвајају појединца у Србији, него кажу да Србија ради добро — и Влада и председник и Парламент који усклађује законодавство са законодавством ЕУ и што те похвале стижу и са истока, запада, севера и југа, а нису оријентисане блоковски или организацијски“.

„Нико нас не вуче да будемо само његови и да заборавимо друга пријатељства и то је оно што је можда и најважније… То су наши стари пријатељи, Африка, Азија, Латинска Америка. Ако човек нешто лепо може да доживи, то је да на крају ове 2015. године представља Србију“, оценио је Николић.

Упитан шта је то што ће Србија конкретно осетити после његових састанака с председницима САД, Русије и Хрватске, као и са немачком канцеларком, Николић је одговорио: 

„Корисно је разговарати. Ако питате за председницу Хрватске, било је веома корисно што смо разговарали, али ја сад не бих да то коментаришем, пошто би изгледало да се мешам у кампању. Хрватска је у кампањи за изборе и може се очекивати много ружних речи на рачун Србије, пошто увек тако добијају изборе. Мени је много важније било како ће реаговати на наше понашање и какву заједничку будућност нам предвиђају Русија, САД, Немачка, а то је оно што може да нас охрабри“.

„Канцеларка (Ангела) Меркел је отворено, на пријему пред много људи и веома гласно да сви чују, рекла да Србија није начинила ниједну грешку у овоме и да је грешка на другој страни, да је одговорност за тај измишљени сукоб са Хрватском сигурно на другој страни“, рекао је Николић.

Председник Србије Томилсав Николић за говорницом у УН - Sputnik Србија
Николић: Не одузимајте нам манастире на Косову (видео)

„Председник Обама је рекао да је потпуно задовољан оним што Србија чини и да зна да смо фактор стабилности на Балкану. Мене је ту посебно апострофирао као човека чијом победом је дошло до ових нових односа и рекао: ’Било какав проблем да имате, позовите ме, ја ћу помоћи да тај проблем решите‘“, навео је Николић.

„Са председником Путином разговор је био више пријатељски и породичан зато што ми врло лако налазимо заједнички језик и углавном Русија никад не би ништа тражила од Србије, увек је Србија тражила од Русије и на сву срећу, Русија је прави ослонац и права подршка Србији“, истакао је председник Србије.

„Као да гледате да се пут Србије отворио и да ће у великој мери сада да зависи и од нас да урадимо све што смо се договорили, да Влада Србије настави да буде храбра као што је била до сада и да ћемо ми сигурно смањити изазове који су пред другим државама. Мислим да ћемо ми мало лакше, уз оволику подршку, то преболети него остали“, навео је Николић.

Према његовим речима, по много чему, ово је посебна седница Генералне скупштине.

„Не само по томе што је 70 година протекло од оснивања УН, по говорима председника (САД Барака) Обаме и председника (Русије Владимира) Путина, из којих је могло да се закључи да нису баш превише приближили своје ставове, али и по томе што су после тога разговарали сат и по потпуно сами, што би могло да представља наговештај боље сарадње између САД и Руске Федерације, у ово време када је та сарадња више него потребна“, рекао је Николић.

Као највећи утисак из разговора које је водио у Њујорку, Николић је издвојио забринутост готово свих са којима је разговарао, не само због мигрантске кризе, већ и због целокупних односа, посебно ЕУ и САД према Русији или Русије према њима.

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин и министар спољних послова Ивица Дачић - Sputnik Србија
Дачић и Чепурин: Неприхватљив пријем Косова у Унеско

„Забринутост да ли смо свесни тога колико та мигрантска криза може да изазове катастрофу у Африци, да ли смо свесни шта смо учинили земљиној кугли изазвавши овакве климатске промене, у којима је апсолутно немогуће предвидети шта ће да се дешава и шта ће природа на нам врати као казну због онога што смо јој учинили“, казао је Николић.

Он је у овом контексту навео и одрживи развој, који је ушао у агенду и који ће, како оцењује, УН покушати да спроведу, наводећи да ће то „опет зависити од богатих, јер сиромашни немају толико могућности да посвете пажњу одрживом развоју, заштити животне средине, посебно кад су им извозили прљаве технологије или зато што нико у тим земљама не инвестира у нешто чисто или ће тражити да се то плати, за шта сиромашни немају новац“.

„Мислим да је свет на раскршћу, Европа због мигрантске кризе посебно, да су уздрмани принципи, да се многе мале државе не осећају потпуно суверено у оквиру својих граница, да Европа страхује од броја миграната и од понашања појединих чланица Уније. Види се да пуцају шавови који су везивали ЕУ на њеним основним принципима, а то је солидарност са оним ко нема, са оним ко бежи од рата, са оним ко нема никакву перспективу тамо где је живео и кога Европа по својим правилима мора да прими“, рекао је Николић.

Председник Србије оценио је да је и следећа година, „година великих изазова пред нама“ и нада се да то схватају сви, „посебно велики, од којих наша судбина зависи“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала