САД наставиле да бомбардују болницу после обавештења (видео, фото)

Пратите нас
Бомбардовање болнице у граду Кундуз у Авганистану настављено је и 30 минута након што су о обавештени званичници у Вашингтону и Кабулу, саопштила је Међународна хуманитарна организација „Лекари без граница“. „Медицинска установа је могућа колатерална штета напада“, навео је портпарол НАТО–a Брајан Трајбус.

Међународна хуманитарна организација „Лекари без граница“ (МСФ) саопштила је данас да је њено особље бесомучно телефоном звало војне званичнике НАТО-а у Кабулу и Вашингтону, током сат времена колико је трајало бомбардовање болнице у граду Кундуз у Авганистану.

Прва бомба пала је на болницу око 2.10 ујутру, а особље МСФ позвало је званичнике НАТО у Кабулу у 2.19, а војне званичнике у Вашингтону неколико минута касније, пренео је Ројтерс. Бомбардовање је настављено до 3.13 часова.

Агенције су јутрос јавиле да је у бомбардовању болнице МСФ у Кундузу погинуло најмање девет људи, док је 37 рањено.

Америчка војска је признала да је могуће да је бомбардовала болницу, а тај инцидент подгрејао је забринутост у вези са ваздушним ударима САД у Авганистану, који су контроверзна тема у најдужем рату у ком САД учествују.

У тренутку бомбардовања у болници се налазило 105 пацијената и 80 запослених, Авганистанаца и странаца. „Лекари без граница“ су саопштили да је болница током ваздушног напада погођена више пута.

Иако авганистанске власти тврде да су преузеле контролу над Кундузом од талибана, борбе између две стране се настављају. Талибани су у понедељак освојили Кундуз и град су држали под контролом све до четвртка, када су их потиснуле владине снаге.

„Дубоко смо шокирани због напада, убиства нашег особља и пацијената и ударца који је нанет здравству у Кундузу“, изјавио је један од директора МСФ Барт Јансенс.

МСФ наводи да је тачна локација болнице достављена властима и у Кабулу и у Вашингтону у више наврата у протеклих неколико месеци, укључујући и ову недељу, да се не би нашла у узајамној ватри те две стране.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала