Филмски град Емира Кустурице ниче у Требињу

© Flickr / Zdravko CorovicТребиње
Требиње - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Концерна „Свислајон“ Таково Родољуб Драшковић данас је озваничио почетак радова на пројекту „Град сунца“ на требињском локалитету Дражинска гора на 80 хектара површине, чијом реализацијом ће бити отворено нових око 1.500 радних места, а најавио је и партнерство са Републиком Српском на изградњи аеродрома на Зубцима.

Драшковић је рекао да ће, у сарадњи са предузећем „Хидроелектране на Требишњици“ /ХЕТ/, бити изграђен аква парк са олимпијским базеном, а у сарадњи са режисером Емиром Кустурицом „Филмски град“.

Према његовим речима, у оквиру „Града сунца“ биће изграђен хотел са шест звездица, стаза за Формулу један, бициклистичка и трим стаза, хала спортова са отвореним теренима, голф терени, аеродром и други садржаји који чине један импозантан пројекат као што је овај.

Уколико буде имао суинвеститора и ако не буде опструкција, Драшковић планира да пројекат буде завршен за пет година.

Након састанка са владиком захумско-херцеговачким и приморским Григоријем, режисером Емиром Кустурицом и директором ХЕТ-а Горданом Мишељићем, Драшковић је рекао новинарима да је циљ овог пројекта да се у Требиње привуку сви туристи, не само из регије већ из целе Европе и да Херцеговина од тога има користи.

Драшковић каже да се фирма коју је основао и која ће финансирати овај пројекат зове „Свислајон-градинг“, те да је из својих предузећа обезбиједио буџет за ову намену у износу од око 20 милиона евра на годишњем нивоу, а ако буде потребно и више.

„На овом пројекту очекујем партнерство, а не политичку подршку“, поручио је Драшковић, напомињући да ће на реализацији инвестиције интегрисати стручне кадрове, грађевинску оперативу и сав позитивни потенцијал Херцеговине.

Режисер Емир Кустурица оценио је да ће град, који ће да никне надомак центра Требиња, дати један други тон и амбијент који може да буде само повољнији по грађане и да наводи друге на нову градњу.

Он је додао да ће реализацијом овог пројекта Требиње у потпуности добити нови изглед и значај регионалног центра.

© iskra.coЕмир Кустурица: Филмски град ће се одлично уклопити у „Град сунца“
Емир Кустурица: Филмски град ће се одлично уклопити у „Град сунца“ - Sputnik Србија
Емир Кустурица: Филмски град ће се одлично уклопити у „Град сунца“

„Идеја да се Требиње шири није случајно потекла и није случајно настављена у једном амбијенту у коме су за кратак временски период изграђени путеви, пробијени тунели, повезани градови Српске и Србије…“, рекао је Кустурица и додао да је дивно што ће Драшковић Требиње проширити и дати му на значају.

Што се тиче „Филмског града“, Кустурица је оценио да ће се он одлично уклопити у „Град сунца“ јер се налази на једној тачки која обезбеђује велики број сунчаних дана.

„Створени су услови да се један инспиративан ренесансни концепт обнови у Требињу“, рекао је Кустурица и додао да је Драшковић започео једну „позитивну авантуру“ и да би и држава и сви они који могу требало да учествују у таквим пројектима.

Он је рекао да ће у Драшковићевом пројекту као уметник помоћи ванматеријалном имовином, односно својим идејама, али и привлачењем инвеститора.

Кустурица је као један од битних и импозантних пројеката истакао и градњу новог града на Црквини чему је, како каже, велики значај дао владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала