Лекари без граница: Прича о талибанима у бомбардованој болници је изговор

© AP Photo / Médecins Sans FrontièresБолница у Кундузу после напада америчких ваздушних снага,Авганистан
Болница у Кундузу после напада америчких ваздушних снага,Авганистан - Sputnik Србија
Пратите нас
Члан руководства организације Лекари без граница, председник оперативног центра ове организације у Бриселу Николај Мајни каже у интервјуу за Спутњик да је болница у авганистанском граду Кундузу, која је бомбардована у суботу, била неутрална и да су тврдње да је у њој било талибана потпуна глупост.
Afghan guards stand at the gate of Medecins Sans Frontieres (MSF) hospital after an air strike in the city of Kunduz, Afghanistan - Sputnik Србија
САД преузеле одговорност за бомбардовање болницe

Наиме, Мајни наводи да је у суботу ујутру почело бомбардовање болнице из ваздуха. Напад је трајао више од једног сата и зграда се том приликом запалила.

Мајни подсећа да су борбе трајале од прошлог понедељка, када су град напали и заузели талибани:

„У том тренутку у болници је било 100 пацијената и око 70 чланова особља Лекара без граница. Особље је махом истрчало на улицу када је почео пожар у згради болнице. Касније смо, нажалост, видели да је 10 пацијената погинуло. Неки су чак били живи спаљени у својим креветима, а међу њима је било и деце. Такође, погинуло је 12 наших колега — сарадника организације Лекари без граница. Укупно 22 особе су погинуле, 37 је рањено“, каже Мајни.

Изгорела болница у Кундузу - Sputnik Србија
Америка бомбардовала болницу на захтев авганистанске војске

На питање Спутњика да ли је било припадника талибанског покрета у болници и да ли је можда болница управо због тога бомбардована, Мајни одговара:

„Не. Те гласине да је болница била база талибана су потпуна глупост. То је неутрална болница, са оградом, која је имала своје обезбеђење. Унутар зграде су били само пацијенти и болничко особље. Према Женевској конвенцији о заштити жртва рата из 1949. године, било која болница током трајања ратних сукоба мора имати могућност да ради и лечи настрадале. Тако да такве гласине могу бити само покушаји оправдања, а не истина“, закључује он.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала