Црни и Бели орлови чекају окршај

© AP Photo / Darko VojinovicИграчи Србије и Албаније Сефан Митровић и Ермир Лењани
Играчи Србије и Албаније Сефан Митровић и Ермир Лењани - Sputnik Србија
Пратите нас
Овде тренутно влада фудбалска атмосфера. Слажем се да је ово утакмица високог ризика, јер играју ове две репрезентације, а сви се сећамо шта је било на првом сусрету. Вероватно људи баш због тога и у Србији и у Албанији мисле да је ова друга утакмица високог ризика, каже за Спутњик тренер албанског клуба „Тирана“ Иван Гвозденовић.

Два дана уочи фудбалског меча Србија–Албанија страсти, што политичке, што спортске, узавреле су на обе стране. Барем у медијима.

Играчи Албаније су већ у карантину у одмаралишту „Тропикал“ у Драчу, где се спремају за сусрет са Србијом у „Елбасан арени“, у истоименом граду у Албанији.

Полиција самопроглашене државе Косово - Sputnik Србија
Ухапшен „дрон-оператер“ Исмаил Морина (видео)

Тренер националног тима Албаније Де Биаси је већ изјавио да ова утакмица има одлучујући фактор у настојањима његове екипе да се директно квалификује за Европско првенство у Француској 2016. године.

„Знамо значај ових утакмица и свесни смо степена тежине. Тим је фокусиран и даће свој максимум. Не плашимо се никога“, рекао је он.

Еди Рама и Хашим Тачи - Sputnik Србија
Тачи на утакмици Албанија–Србија, одложена седница скупштине Косова

Са друге стране, екстремни албански навијачи све су гласнији. Они тврде да албански премијер Еди Рама иде на руку Србији тиме што је увео малтене ванредне мере уочи одржавања утакмице.

Каква је заиста атмосфера уочи меча за Спутњик објашњава бивши фудбалер „Црвене звезде“ Иван Гвозденовић, који је већ годинама тренер фудбалског тима „Тирана“ у главном граду Албаније.

„Овде тренутно влада фудбалска атмосфера. Слажем се да је ово утакмица високог ризика, јер играју ове две репрезентације, а сви се сећамо шта је било на првом сусрету. Вероватно људи баш због тога и у Србији и у Албанији мисле да је ова друга утакмица утакмица високог ризика“, каже он.

Он додаје да је могуће да се у самој Тирани та атмосфера вероватно мања осећа него у Елбасану, који је од престонице удаљен око 45 минута вожње.

„Дакле, влада позитивна еуфорија, људи говоре о фудбалу, тако да ја овде у Тирани не осећам некакву тензију, или барем не још“, додаје он.

Гвозденовић каже да не зна да ли су тачни медијски написи према којима је Еди Рама ангажовао хеликоптере, снајперисте и Специјалне јединице Албаније како би меч протекао у миру.

„Ја то нисам прочитао нити знам да ли је то истина. Али сигурно је да ће они предузети све да то протекне у једној нормалној спортској атмосфери“, каже он.

Застава Велике Албаније - Sputnik Србија
Дрон, кече или опанци — наставак фудбалског ријалитија

Бивши фудбалер црвено–белих сматра да неће бити неке опасности и, како наглашава, он на све то гледа као на спорт.

„Да ли има нешто више од тога нити знам нити ме занима“, прецизан је Гвозденовић.

Албанија је предузела све могуће мере предострожности како не би дошло до инцидената на предстојећој утакмици. Карте су унапред распродате, а екстремним навијачима ће бити забрањен прилаз стадиону. Човек који је пустио дрон са заставом „велике Албаније“ на првом сусрету две репрезентације у Београду неће моћи да прати утакмицу на стадиону, а и навијачи са Косова ће бити строго контролисани.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала