Еулекс хапси ситне рибе да избегне крупне или...

© AP Photo / ZvekiЕулекс полиција на Косову
Еулекс полиција на Косову - Sputnik Србија
Пратите нас
Хоћу да верујем да ће ухапшени можда бити заштићени сведок који ће можда проговорити и о онима који су му издавали наредбе, каже Трајковићева, реагујући на хапшење једног од припадника ОВК који се, између осталог, терети и за трговину органима.

Хапшење Шемшита Краснићија у Призрену не би имало таквог одјека међу косовским Србима да се није десило у тренутку када је Сабит Геци, против којег је требало да сведочи, пуштен на условну слободу. И Геци, ког је тужилаштво Еулекса осудило на 12 година робије због учешћа у злочинима против Срба, укључујући нелегалну трговину органима, и Краснићи се у извештају Клинта Вилијамсона, бившег шефа Еулексовог тима за истрагу злочина на Косову, помињу као део оружане групе ОВК коју је предводио Хашим Тачи, а доводе се у везу са извештајем.

Хапшење - Sputnik Србија
Kраснићи ухапшен због ратног злочина

Дакле, питање, и то не без основа, јесте да ли Приштина овим хапшењем исказује сарадњу или жели да избегне хапшење „крупних“ риба хапшењем ситних?

Одговори саговорника Спутњика на ово питање су различити.

Српски министар у косовској Влади Далибор Јевтић верује да је ово добро, јер показује да институције на Косову раде оно што је њихов посао.

„Они који су осумњичени за било каква недела треба за то да одговарају, и у том смислу не треба да буде заштићених“, каже министар Јевтић.

Милорад Тодоровић из Удружења за отета и нестала лица уверен је да је ово потез који говори да ће се стварно истражити случајеви несталих Срба и трговина органима.

„У интересу је светске заједнице да се докаже да је истина оно на шта је упозорио бивши специјални известилац Савета Европе Дик Марти“, каже он и упозорава да је још остало да се формира Специјални суд за злочине ОВК, али да се са тиме одуговлачи, те да није сигуран да ће тај суд ускоро почети са радом.

Тодоровић не сумња да ће, иако је ухапшени Краснићи био такозвани „нижи“ ранг у командном ланцу, правда стићи и до врха.

„У једном ланцу постоје карике и постоји главна карика за коју се све остале вежу. Мислим да ће се тај ланац распасти и да ће одговарати и они најодговорнији, односно и они који су наређивали и они који су чинили та дела“, уверен је Тодоровић.

Припадници терористичке организације ОВК - Sputnik Србија
Исламска држава и ОВК — исто се понашају

Бивша посланица косовског парламента Рада Трајковић ово хапшење види другачије.

„Албанија је била држава која је најдиректније била умешана у трговину органима, и за нашу комуникацију је битно да се то зна. Ми са правом очекујемо од њих извињење и Србима и нашој држави. Ово хапшење јесте важно за Косово у моменту када покушавају да представе да су способни да воде велике процесе. Али у исто време из ’здравствених‘ разлога територију Косова напушта Геци, који је осуђен за злочин према Србима и који је део Дреничке групе која је над Србима направила етничко чишћење. За нас ово хапшење јесте порука властима у Приштини да ће се процес највероватније водити на један другачији начин. Хоћу да верујем да ће ухапшени можда бити заштићени сведок који ће можда проговорити и о онима који су му издавали наредбе“, каже Трајковићева.

Трајковићева додаје да је по њеном мишљењу нејасно који је разлог за ово хапшење и подсећа да још није потписан споразум између Косова и Холандије у вези са Специјалним судом како би могао да почне да ради. Она каже да Тачи на неки начин условљава подношење тог потписа Холандији са давањем визне либерализације Косову, чиме Тачи пролонгира почетак рада суда.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала