Америка не зна коме ће слати помоћ

© Flickr / Etienne ZajegaАмеричка М-16 пушка
Америчка М-16 пушка - Sputnik Србија
Пратите нас
Вашингтон још увек не зна којим војним снагама ће помагати и како ће усмеравати ту помоћ, након што су америчке власти објавиле да програм обуке и опремања побуњеника у Сирији, вредан 500 милиона долара, обустављају јер није дао никакве резултате.

Према речима портпарола Стејт департмента Џона Кирбија, помоћ ће се убудуће усмеравати ка одређеним групама бораца против терориста којима власти САД највише верују. Он, међутим, није могао да прецизира како ће се то поверење мерити.

Пентагон - Sputnik Србија
САД престаје да обучава побуњенике у Сирији

На питање новинара о којој јединици мере је реч, односно како ће америчке власти моћи са сигурношћу да знају да ти људи којима буде усмерена помоћ неће нарушавати људска права и одсецати главе, Кирби је кратко одговорио: „Не мислим да то уопште може да се измери“.

Портпарол Стејт департмента је објаснио да ће се поверење оцењивати на основу информације и искустава из протеклих неколико година. 

Конгрес САД Сенат - Sputnik Србија
Амерички сенатори против обуке сиријских бораца

Разлог због којег је Америка обуставила програм помоћи побуњеницима јесте што није давао никакве резултате. Поставља се питање због чега се то десило, а из Министарства одбране објашњавали су тиме што нико није могао са сигурношћу да тврди да борац који прође обуку неће одмах прећи на страну Исламске државе.

Обустављањем програма угасиће се кампови за обуку побуњеника у Јордану, Катару, Саудијској Арабији и УАЕ, док ће мањи камп у Турској остати у функцији, где ће лидери одређених опозиционих група учити о оперативним маневрима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала