Да ли ће Саудијци бичевати старијег Британца

© AP Photo / Mosa'ab ElshamyСаудијска Арабија
Саудијска Арабија - Sputnik Србија
Пратите нас
Британија је објавила да је затражила од Саудијске Арабије да ослободи једног старијег Британца, којем у тој земљи прети казна од 350 удараца бичем зато што је код њега пронађено домаће вино, а та казна би, према речима његове породице, могла да га убије.

Карл Андри (74) осуђен је на 12 месеци у августу прошле године, али се и даље налази у затвору и чека даље кажњавање, због тога што је повредио строге саудијске законе о забрани алкохола, пошто је полиција пронашла флаше са вином у његовим колима.

Јемен - дим расте из војног складишта - Sputnik Србија
САД појачавају обавештајну сарадњу са Саудијском Арабијом

„Изречене су две казне. Затворска казна је окончана у августу, али је остало бичевање, које није извршено, па претпостављам да га због тога још држе у затвору“, казао је његов син Симон Андри за радио Би-Би-Си, додајући да не знају шта ће се даље догађати.

Он је навео да је његов отац, који је 25 година радио за нафтне компаније у тој земљи, лошег здравља, да се три пута лечио од рака, а уз то има и астму.

„Он је крхак стари човек и плашим се да би бичевање за њега представљало смртну казну“, казао је син, додајући да је то разлог што је породица веома забринута и настоји да га извуче. Британско Министарство спољних послова је саопштило да особље Aмбасаде у Ријаду редовно проверава затворениково здравље.

Министри и високи представници Владе покренули су то питање у преговорима са Саудијском Арабијом и траже да он буде ослобођен што је пре могуће, казао је портпарол Министарства.

Агенција Ројтерс наводи да у саудијској амбасади у Лондону нико није био доступан да одмах одговори на то питање.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала