Лечење рака содом бикарбоном или хемиотерапијом

© AP Photo / Luis HidalgoМарихуана - лечење оболелих од рака
Марихуана - лечење оболелих од рака - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Алтернативни начини лечења најтежих болести доступни су углавном преко интернета или препоруке. Лекари тврде да не постоји ниједна светска препорука која саветује докторе и пацијенте који вид алтернативне медицине да користе при лечењу карцинома.

„Петролеј, лек против рака коме је једина мана то што је — јефтин“, „Излечите рак водом“, „Излечите тумор броколијем“. Можда ови наслови делују смешно, али ономе ко болује од карцинома до смеха није. Дављеник се и за сламку хвата.

Према подацима регистра за рак који се води у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, између 32 и 35 хиљада људи сваке године оболи од рака, а умре 20 хиљада.

Са болешћу од које се најчешће умире сусрела се безмало свака породица у Србији. Мало је оних који током лечења традиционалном нису посегнули и за алтернативном медицином, за уљем ајкулине јетре, печуркама из црногорских пећина, аронијом.

Рак дојке илустрација - Sputnik Србија
Маслиново уље помаже у спречавању рака дојке

О алтернативним начинима лечења у нашој земљи могуће је информисати се само преко интернета, што је мач са две оштрице. Рекламирајући препарат, они који нуде алтернативу углавном тврде да је неуспех у лечењу рака повезан са неуспесима званичне медицине, па се дешава да пацијенти потпуно одустану од традиционалног лечења.

Један од њих је Саша Колонџија из Руме, који нема карцином, али је већ 18 година у инвалидским колицима због повреде кичме. Када лекови нису могли да му ублаже бол, а реметили су му свест, одлучио се за чај од канабиса. Негујући га, мајка се разболела — оперисала је карцином дојке.

„Она није одбила хемиотерапију, али је после прве фазе лечења почела да узима канабис и резултати су изузетни. Скоро је радила анализе, мамографију, одлична јој је крвна слика, тако да сматрам да је излечена, пошто је од разболевања прошло неколико година“, каже Саша.

Од канцера је оболела и његова супруга, одбила је хемиотерапију и такође се посветила алтернативним методама лечења.

Међутим, Саша наглашава да канабис није сам по себи чудотворан лек, да треба пратити светске студије и слушати свој организам. 

„Већина мисли — узећу канабис и одмах ћу оздравити. Међутим, то није тако. Мора потпуно да се регулише исхрана, да се промени начин живота, размишљања. Моја супруга и мајка лечиле су се индустријском конопљом, и супруга се осећа одлично, недавно се вратила на посао“, објашњава он.

Вакцинисање - Sputnik Србија
Кубански лек за карцином плућа на јесен у Србији

Он сматра да пацијентима који се окрену алтернативним начинима лечења најтеже пада чињеница да их, ако то признају, лекари одбијају. Ограђују се од даљег лечења, без размишљања о томе да би евентуално комбиновање терапије пацијенту чинило добро.

То је један од разлога зашто је Саша међу оснивачима „Легализације Србије“, организације која се залаже за легализацију канабиса за примену у медицини и до краја године очекује измене закона које ће омогућити легално лечење канабисом.

Међутим, стручњаци Института за онкологију и радиологију Србије пацијентима оболелим од малигних болести не препоручују употребу марихуане.

Докторка Сузана Васовић за Спутњик каже да Србија располаже официјелном терапијом као било која земља у свету, али да је проблем то што се у нашој земљи малигне болести дијагностикују у одмаклом стадијуму.

„И комбиноване методе лечења, иако су доступне, имају мању ефикасност у одмаклом стадијуму него у раном. Што се тиче алтернативних метода, у Националном институту у Америци постоје одељења која се баве алтернативном медицином, али служе искључиво у истраживачке сврхе. Не постоји ниједна светска препорука која ће саветовати и докторе и пацијенте шта од алтернативне медицине да користе“, истиче докторка Васовић.

Велике наде пацијенти полажу на лечење у иностранству, у ситуацији без излаза чини им се да у другим земљама људи мање оболевају, да је медицина напреднија и да су самим тим што живе у земљи у којој се у њу недовољно улаже, осуђени на најгори сценарио.

Лист канабиса - Sputnik Србија
Уље од канабиса, али само из фабрике

Међутим, национални координатор Регистра за рак др Снежана Живковић Перишић, каже да су протоколи по којима се лече малигни тумори јединствени свуда у свету.

„Јединствени су протоколи лечења, па је лако доћи до статистичких података и проверити ефекте одређених лекова, али када су у питању алтернативни медикаменти, то није случај. Такве информације није могуће проверити. Што се тиче неких иновативних лекова, заостајемо, али ми смо сиромашна земља у односу на скандинавске, тако да приступ рецимо биолошкој терапији споро долази код нас, али је и она доступна“, каже докторка Живковић Перишић за Спутњик.

Ових дана је „хит“ на друштвеним мрежама лечење рака содом бикарбоном. Бивши пацијенти извесног др Симончинија наводно тврде да су њоме излечили канцер, чак и у случајевима када је званична медицина одустала.

Да ли се радије одлучујемо да посегнемо за овако лаким решењем? Лекари подсећају да је већина претрага у оквиру скрининг програма у Србији бесплатна и да се многи облици карцинома успешно лече ако се на време открију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала