„Алмаз-Антеј“ тражи компензацију од ЕУ

© Sputnik / Alexey Kudenko / Уђи у базу фотографијаОлупина малезијског боинга МХ17
Олупина малезијског боинга МХ17 - Sputnik Србија
Пратите нас
Компанија „Алмаз-Антеј“, произвођач противракетних система „бук“, затражиће од ЕУ компензацију за експеримент који је спровела због пада малезијског „боинга 777“ на југоистоку Украјине, у чију сврху је потрошила око 150.000 евра.
Извештај о паду МХ17 - Sputnik Србија
Украјинци оборили МХ17 (видео)

Поред тога, руски концерн ће затражити укидање санкција против те компаније и обратити се Суду ЕУ у Луксембургу, с обзиром на то да је због санкција претрпео значајне финансијске губитке и нарушена му је међународна репутација.

„Наш задатак је јасан — ми смо претрпели финансијске губитке како бисмо доказали да санкције уперене против нас немају никакавог основа и морају да буду укинуте“, рекао је директор „Алмаз-Антеја“ Јан Новиков. Он је прецизирао да ће концерн тражити компензацију од ЕУ и да ће се тим поводом обратити Европском суду у Луксембургу.

У уторак су и руски концерн „Алмаз-Антеј“ и Савет безбедности Холандије објавили извештаје о резултатима истраге везане за пад „боинга 777“ који је 17. јула прошле године оборен на југоистоку Украјине. 

Холандски извештај о паду авиона МХ17 - Sputnik Србија
Холандски извештај о паду МХ17 подудара се са руским

Према резултатима које је објавио руско концерн, авион је погођен ракетом 9М38, која се не користи у руској војсци још од 2011. године, а с обзиром на то да је погодила леви део трупа авиона, могла је да буде испаљена само из места Снежни, које се налазило под контролом украјинске војске.

Холандски Савет безбедности је такође потврдио да се ради о ракети 9М38, као и да је био погођен леви труп авиона, међутим није било прецизирано одакле је ракета испаљена, што је објашњено тиме да проналажење криваца није био задатак истраге.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала