Мађарска затворила границу са Хрватском

© Sputnik / Ана ОташевићНови зид и капија на Мађарској граници
Нови зид и капија на Мађарској граници - Sputnik Србија
Пратите нас
Мађарска је у поноћ затворила "зелену" границу са Хрватском. Званични прелази ће радити. Загреб преусмерава избеглице према Словенији. Железнички саобрађај између Хрватске и Словеније обустављен.

Након затварања границе са Србијом, Мађарска је затворила и границу са Хрватском. Седам званичних граничних прелаза наставља да ради, али уз строжу контролу.

Виктор Орбан и Ангела Меркел - Sputnik Србија
Орбан потврдио писање Спутњика: Немци чувају мађарску границу

Према најавама мађарског шефа дипломатијеПетера Сијарта, мигранти ће захтев за азил моћи да поднесу у две транзитне зоне које ће се успоставити на граници са Хрватском.

Загреб наводи да ће на затварање границе одговорити Планом Ц, који подразумева окретање коридора ка граници са Словенијом.

Хрватски министар унутрашњих послова рекао је да ће место искрцавања избеглица бити гранични прелази Мацељ и Мурско Средишће, и то за сада, 300 људи на Мацељу, 300 људи на друмском граничном прелазу Мурском Средишћу и 1.200 на железничком прелазу у Мурском Средишћу.

Са српско-хрватске границе избеглице би се возом превозиле до Чаковца, а од Чаковца аутобусима према тим граничним прелазима.

Министарка спољних и европских послова Хрватске Весна Пусић рекла је, у међувремену, да ће, уколико Немачка и Аустрија затворе границе, и Хрватска морати да затвори своју са Србијом.

Такође, додала је да ће се Хрватска договарати са Словенијом колико та држава у поједином тренутку може да прими људи како би јој олакшала пријем избеглица.

Уочи новог таласа избеглица, власти у Љубљани појачале су своје полицијске снаге на граници с Хрватском, а словеначки премијер Миро Церар најавио је да је Словенија спремна на све сценаријe.

Иначе, железнички саобрађај између Хрватске и Словеније је привремено обустављен и не зна се колико ће та мера бити на снази.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала