Николић очекује од САНУ да се изјасни о Костићевој изјави

© Tanjug / Зоран ЖестићГовор Томислава Николића у САНУ
Говор Томислава Николића у САНУ - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Томислав Николић изјавио је да од Српске академије наука и уметности (САНУ) очекује да се изјасни о ставу свог председника, професора Владимира Костића, да је Косово де факто и де јуре изгубљено за Србију, као и да је савез с Русијом вештачка алтернатива, те да Србија „повраћајући треба да уђе у тај рај од Европске уније“.

Николић је од САНУ такође затражио да се изјасни може ли после такве изјаве Костић да остане на њеном челу.

„Председника Николића веома је изненадила, да не употребимо много грубљу реч, изјава председника САНУ, професора Владимира Костића“, саопштила је председникова прес-служба. 

Професор Костић је, како је наведено у саопштењу, јавно изнео мишљење које је супротно интересима Србије и супротно уверењима велике већине грађана Србије.

Зграда САНУ у Кнез Михајловој улици - Sputnik Србија
Неко мора да каже да Косово више није у рукама Србије

„У тренутку када држава води тешку борбу да упркос страховитим притисцима, примени дуплих стандарда од стране оних који промовишу независност Косова, Србија није учинила ниједан корак који би допринео да самопроглашена независност буде реалност. Разговори се воде како би грађани Србије заједно са Покрајином могли да живе нормално, без страха од ратова, безбедно и слободно“, пише у саопштењу.

Председник Србије је нагласио да су они који данас воде државу изабрани да не издају Косово, да покушају да убеде европске пријатеље да Србија може да буде део европске породице заједно с Косовом и Метохијом.

„На крају крајева ни пет чланица Европске Уније није признало ’Косово‘. Како би Србија могла да призна, а њених пет европских пријатеља није то учинило? Ако погледамо мало даље, шта би се десило касније, да се ту испред наших очију формира Исламска држава? Па да крене на остатак Србије?“, наглашава Николић.

Поводом изјаве Костића да је савез Србије с Русијом вештачки, Николић је подсетио да је историја два народа толико испреплетана да у њој ничег вештачког нема.  

Томислав Николић - Sputnik Србија
Николић: Време за национални консензус у вези са Приштином

„Напротив, наше пријатељство је дубоко и искрено. Србија никада неће заборавити захвалност Русији због ослобођења од Турака у Балканским ратовима, цар Николај је изгубио главу и империју између осталог, зато што је у Великом рату помогао Србији. Не смемо заборавити шта је Русија учинила за Србију у Другом светском рату“, навео је Николић.

Он је истакао да је Србија пријатељ Русије и да ни професор Костић, ни он сам, нико то не може покварити због заједничке историје, духовних и пријатељских веза. Србија, док је председник Николић њен председник, неће увести санкције Русији, а пријатељство се може само учврстити. 

„Србија дуги низ година чека да се Академија изјасни о кључним питањима која се постављају, да изнесе свој заједнички став и да се постигне консензус о доношењу најважнијих одлука које се тичу будућности и напретка наше нације. Све важне институције и установе су давале свој став, понекад подршку, понекад не, али постоји уверење о заузетој позицији. Али не и од најважније институције која би требало да буде интелектуални крем српског друштва. Можда је боље да је остало тако“, закључио је Николић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала