Зашто Њујорк? Руси предлажу да се седиште УН пресели

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаДржавна дума Руске Федерације
Државна дума Руске Федерације - Sputnik Србија
Пратите нас
Члан фракције „Јединствена Русија“ Вјачеслав Никонов сматра да је потребно да се пренесе седиште УН из САД у другу земљу.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Америка „прешла“ Бан Ки Муна позивањем Косова на форум у УН

„Свет се мења и са њим треба да се мењају и Уједињене нације. Потребне су реформе! Оне су потребне како би се представио раст улоге нових центара — наших партнера из БРИКС-а. Пре свега, Индија је трећа економија у свету која ће кроз 7-8 година постати и прва земља по броју становника; Бразил — земља са више од 200 милиона становника која је шеста земља света и која даје тон читавој Латинској Америци; Јужноафричка Република — наш партнер и највећа афричка држава“, рекао је посланик, говорећи на планерној седници Државне думе.

Виталиј Чуркин - Sputnik Србија
Чуркин критикује самовољу САД кад је реч о Косову

Према његовим речима, реформа би предвиђала и ново место за седиште УН. То не би требало да буде „земља која је више од половини човечанства увела незаконите санкције током 20 година и та земља која не дозвољава путовање на својој територији председницима Горњих домова руског парламента за учешће у међупарламентарним догађајима“.

„Зашто Њујорк? Далеко је и скупо. Зашто се, на пример, не предложи овакав критеријум: израчунати тачку на планети Земљи која се налази на најкраћем растојању од престоница свих држава-учесница“, изјавио је посланик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала