Николић: Важно за цео свет да буде мање уздржаних

© Tanjug / Оксана ТоскићПредседник Србије Томислав Николић и амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин
Председник Србије Томислав Николић и амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Томислав Николић поручио је данас амбасадору Руске Федерације у Београду Александру Чепурину да је од прворазредног значаја за цео свет да на гласању о пријему Косова у Унеско буде мање уздржаних земаља.

Амбасадор је рекао да његова земља пажљиво прати ситуацију и чини напоре да помогне колико може.

Николић је руском амбасадору захвалио што његова земља јуче није гласала за пријем Косова у Унеско на седници Извршног савета те организације у Паризу и истакао да је то још једна у низу потврда искреног пријатељства Русије према Србији.

Унеско - Sputnik Србија
За Косово у Унеску 27 земаља, 14 против (видео)

Николић је додао да очекује да ће на гласању о пријему бити мање уздржаних земаља, наведено је у саопштњу са Андрићевог венца.

„То је питање од прворазредног значаја за цео свет, зато што се ради о светској баштини и о томе треба да се изјасни међународна заједница. То је хришћански запис, без кога не би само Србија била изложена забораву, већ и цивилизација уопште“, рекао је председник Николић.

Он је нагласио да је тужна чињеница да је свет толико подељен у вези са Србијом и да постоје тачке спорења и тачке сагласности међу великим силама, али да не постоји тема у вези са којом је толика поларизација у свету.

Николић очекује и нада се да ће на Генералној конференцији гласањем против пријема Косова у Унеско свој пуни смисао добити правда и да ће српска баштина остати у власништву и под надзором свог титулара, Српске православне цркве и Србије.

Амбасадор Чепурин је рекао да та земља пажљиво прати ситуацију и чини напоре да помогне колико може.

„Ви се активно залажете и постигли сте потпуну сагласност са свим релевантним факторима по том питању“, рекао је амбасадор.

Александар Чепурин - Sputnik Србија
Чепурин: Русиjи потребна снажна Србиjа

Коментаришући актуелну политичку ситуацију на међународном плану, Чепурин је констатовао да се Русија залаже за сарадњу, упркос томе што неки желе да се одржи ситуација униполарног света.

Он је нагласио да је свету потребан нови поредак у ком неће доминирати само једна сила.

Русија жели добру сарадњу са Европском унијом и посвећена је трајном миру и стабилности у свету, нагласио је Чепурин, наведено је у саопштењу.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала