Захарова: Терористи и даље добијају помоћ из иностранства

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаЗванична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова
Званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Пратите нас
Терористичке организације у Сирији настављају да добијају војну технику и помоћ из иностранства, изјавила је данас портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Такве чињенице нас терају да се запитамо колико су све стране заправо заинтересоване за мирно решавање сиријског конфликта и како се тај циљ оправдава финансијском и техничком подршком антивладиних оружаних групација“, оценила је Захарова.

Она је такође навела да је Исламска држава почела насилну мобилизацију цивила, као резултат масовног дезертирања терориста, као и да те цивиле користе као живи штит.

Захарова је демантовала наводе појединих медија да је руска авијација бомбардовала болницу у сиријској провинцији Идлиб. Она је упозорила да се такве лажне информације пласирају из Сиријске опсерваторије за људска права, са седиштем у Лондону, те да их треба узимати са резервом.

Трговина нафтом са терористима

Захарова је истакла да све земље УН морају да предоче податке о незаконитој трговини нафте са терористима и да представе све мере које су у тој сфери предузете.

„Русија инсистира да све чланице УН доставе извештаје у Савет безбедности о потенцијалној трговини нафтом са терористима, као и да наведу мере које су увеле како би се тако нешто спречило“, рекла је Захарова на редовној конференцији за новинаре.

Пораст утицаја ИД у Авганистану

Русија је забринута порастом утицаја ИД у Авганистану, с обзиром на то да је досад већ формирано 25 база, упозорила је Захарова. Такође, додала је, приметан је пораст терориста и у Пакистану.

„Забринути смо порастом јединица милитаната на северу региона у близини граница са Таџикистаном и Туркменистаном“, рекла је она.

Картер — пример успешне сарадње са САД

Џими Картер - Sputnik Србија
Џими Картер открио Русији позиције милитаната ИД у Сирији

Захарова је потврдила да је Русија од бившег председника САД Џимија Картера добила мапе позиције Исламске државе у Сирији коју је направила његова организација „Картер центар“.

„Могу да потврдим да информације које је послао Картер одговарају реалној слици“, оценила је Захарова.

Она је изразила наду да ће САД заузети сличан конструктиван став по питању сарадње у борби против тероризма, као што је то учинио бивши амерички председник.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала