Гардијан: Традиционалне нерегуларности на изборима у Украјини

© Sputnik / Денис Петров / Уђи у базу фотографијаЛидер "Интернет партије Украјине" Дарт Вејдер (други с десна) током избора за локалне власти у Одеси.
Лидер Интернет партије Украјине Дарт Вејдер (други с десна) током избора за локалне власти у Одеси. - Sputnik Србија
Пратите нас
Избори у Украјини протекли су у знаку „традиционалних нерегуларности“, што говори да украјинске власти нису успели да успоставе „нови тип политике“, који су обећали после прошлогодишњих протеста, пише британски лист Гардијан коментаришући управо завршено гласање.
Лорд Дарт Вејдер - Sputnik Србија
Порошенко разматра именовање Дарта Вејдера за премијера Украјине

Локални избори у Украјини одржани су у недељу по новом изборном закону. У малим градовима, с мање од 90.000 становника, градоначелници су бирани простом већином гласова, док се у великим градовима заказује други изборни круг у случајевима када ниједан од кандидата није успео да скупи више од 50 одсто гласова. 

Спомињући инцидент с кандидатом за градоначелника Одесе Дартом Вејдером и његовим саборцем Чубаком који су ухапшени, Гардијан наводи да овај случај није једини пример нарушавања мира у изборном дану.

„Много је значајније то што је гласање одложено у Маријупољу“, наводи лист. „Званични разлог је био то што су оштећени гласачки листићи“, додаје Гардијан.

Мариупољ - Sputnik Србија
Маријупољ — спорна тачка украјинских избора

У другим великим градовима, укључујући Кијев, биће одржан други круг гласања, пошто ниједан од кандидата није прикупио више од 50 одсто гласова, наводи лист. 

„Избори су били обележени традиционалним прљавим потезима, као што су поткупљивање бирача, подметнути кандидати који одвлаче гласове највероватнијих победника, закулисне радње, што је многе који прате изборе подстакло да изјаве да нова украјинска влада за сада није успела да успостави ’политику новог типа‘, коју је обећала после револуције на Мајдану прошле године“, наглашава Гардијан.


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала