Вучић: Мигрантима омогућити ћебе и кров над главом

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија ће задржати пристојан и толерантан однос према мигрантима из земаља Блиског истока, рекао је у Москви српски премијер Александар Вучић, и поручио да су катастрофична предвиђања о томе да ће више стотина хиљада њих остати у Србији — глупост.

„У Србији постоје они који воле да се баве теоријама завере и увек имају нека апокалиптична и катастрофична предвиђања. Таквих није много, али су увек гласни. Ваљда је лакше да живите у том свету уместо да озбиљно и темељно радите“, рекао је премијер.

Српско-руски форум у Москви - Sputnik Србија
Вучић на бизнис форуму у Москви: Без санкција Русији

Вучић је новинарима рекао да ће пажња Владе, по овом питању, бити још већа.

„Показаћемо још већу озбиљност и одговорност. Показаћемо да смо добри људи“, додао је Вучић.

Србија тиме, како је истакао, не тргује, јер углед не може да се купи.

„Цела Европа и свет могли су да виде какви су Србија и њено руководство. Они који би да шире панику, који су причали глупости да ће овде да живи више стотина хиљада миграната… Они не желе да живе овде, али долази зима и морате да им дате ћебе и кров над главом“, рекао је Вучић.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Важно да Србија и Русија имају чисте односе и рачуне (аудио)

Он је скренуо пажњу да међу мигрантима има и деце и додао је да је добро лице Србије кад покажете да се озбиљно и одговорно понашате и имате емпатију према онима који су несрећни и морају да пређу хиљаде километара од куће да би преживели.

Неко намерно дестабилише Балкан

Очигледно је да на Балкану постоји све већа тензија и покушаји свеукупне дестабилизације односа — и у Подгорици, и у Скопљу и у Приштини, рекао је новинарима у Москви премијер Србије Александар Вучић.

„Видим да то покушавају да прошире на Бањалуку, Сарајево и Београд“, додао је он, и истовремено истакао  да „влада Србије у потпуности успева да очува мир и стабилност у земљи“.

Вучић је, на маргинама заједничког заседања Пословног савета Србије и Русије, рекао да „неко улаже много напора“ у дестабилизацију односа на Западном Балкану, али није желео да каже које су то снаге.

Премијери Русије и Србије Дмитриј Медведев и Александар Вучић - Sputnik Србија
Медведев: Разматрамо алтернативне путеве за испоруку гаса Србији

На инсистирање новинара, он је одговорио да „мисли да је то довољно очигледно“ и да је „довољно погледати ситуацију у нашем окружењу да би то било потпуно јасно“.

„Што бих ја о томе говорио јавно, не пада ми на памет, довољно је да ја знам и да Влада зна и да предузима кораке“, додао је Вучић.

„Ако је неком потребан мир и стабилност, онда је то Србија. А Србија ће то умети да очува и обезбеди“, додао је српски премијер.

Вучић се налази у тродневној посети Москви, где се данас састао са руским премијером Дмитријем Медведевим и где је отворио заједничко заседање Пословног савета Србије и Русије.

Српску делегацију чини још осам српских министара и више од 120 привредника.

Медведев и Вучић сутра ће посетити форум „Отворене иновације“, а у четвртак би требало да се Вучић састане са руским председником Владимиром Путином.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала