Берлин враћа „десетине хиљада“ лажних азиланата на Балкан

© AFP 2023 / BERND VON JUTRCZENKAНемачки министар унутрашњих послова Томас де Мазијер
Немачки министар унутрашњих послова Томас де Мазијер - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка ће вратити на десетине хиљаде људи којима је одбијен захтев за азил на Балкан у наредним месецима, саопштио је данас немачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер, док Берлин пооштрава свој став према економским мигрантима у светлу избегличке кризе.

„Очекујем да ће у наредним месецима број репатријација, добровољних повратака и депортација значајно порасти“, рекао је Де Мезијер.

Савезна канцеларија за миграције и избеглице задужена је да реши „бројне нерешене захтеве за азил“ пре Божића, навео је немачки министар, додајући „да то значи да ће на десетине хиљада одбијених тражилаца азила са Балкана морати да напусти“ Немачку.

„То мора да буде постигнуто“, истакао је Де Мезијер.

Немачко министарство унутрашњих послова је такође најавило да ће продужити контроле на граници до 13. новембра и вероватно још три месеца након тога, пренео је АФП.

У покушају да ослободи ресурсе за решавање проблема избеглица из ратом разорених држава попут Сирије и Ирака, Немачка је овог месеца донела закон којим је проширена листа територија које су означене као безбедне за Косово, Црну Гору и Албанију.

Немачке власти су до сад вратиле 11.000 људи, док је 27.000 добровољно напустило земљу уз финансијску помоћ, казао је Де Мезијер.

Де Мезијер је саопштио да ће у наредним данима отпутовати у Албанију како би се уверио како се са депортованима поступа.

Према званичним подацима, Немачка је од јануара до септембра примила 577.307 захтева за азил.

Од тог броја, 66.311 су захтеви миграната из Албаније, а 32.258 са Косова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала