Вучић: „Убити 100 муслимана“ извучено из контекста

© AP Photo / Darko VojinovicПремијер Србије Александар Вучић и председник БИХ Бакир Изетбеговић
Премијер Србије Александар Вучић и председник БИХ Бакир Изетбеговић - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски премијер Александар Вучић и бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић срели су се данас, први пут после сусрета у јуну, у студију Телевизије Н1.

Вучић је, гостујући у емисији, негирао да је током рата у Босни и Херцеговини рекао да треба убити 100 муслимана за једног Србина.

Милорад Додик и Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић неће притискати Републику Српску

„Нисам ја то на тај начин позивао. То је извучено из контекста из прилога Соње Ђурић са РТС. То је прилог РТС из ′95. године, у време највеће кампање Слободана Милошевића против радикала. Ништа пре и ништа после не можете пустити, пошто је тај део исечен. Никакву страшну ствар нисте направили што сте ме ухватили да сам направио грешку“, одговорио је Вучић на питање водитеља како се трансформисао од човека који је позивао на убиство муслимана до човека који данас позива на мир, помирење и суживот Срба и Бошњака.

Вучић је рекао да му Бакир Изетбеговић верује јер препознаје искреност у промени, као и Ћамил Дураковић, који је за Вучића рекао да је прави Србин са којим Бошњаци треба да се мире.

„Нисам никога убио, нисам никакво злодело починио. Да ли сам имао оваквих и онаквих изјава? Јесам, и то сам безброј пута рекао. Да ли данас грешим у много чему? Грешим. Али се борим. А безгрешних људи се ужасно плашим“, додао је Вучић одговарајући на питање да ли се данас каје.

© Tanjug / Драган СтанковићАлександар Вучић и Бакир Изетбеговић на Калемегдану, летос у Београду
Александар Вучић и Бакир Изетбеговић на Калемегдану, летос у Београду - Sputnik Србија
Александар Вучић и Бакир Изетбеговић на Калемегдану, летос у Београду

Изетбеговић је рекао да се превише прича о прошлости, а српски премијер се са њом превише суочава.

„Треба неке ствари да кажемо о будућности, потребан нам је човек на позицији на којој је Вучић, који говори као Вучић. Увек речи претходе нечему што ће се десити. Да ли ћемо имати признање Босне и Херцеговине, признавање Бошњака, њихове културе и језика, признавање онога што се десило у Босни и Херцеговини, да ли ћемо коначно имати промену става и колико Вучић може да учини да до тога дође? То су кључни захтеви Бошњака. БиХ је третирана као вештачка творевина, Бошњаци као вештачки народ, САНУ не признаје бошњачки језик, негира се геноцид у Сребреници“, рекао је Изетбеговић.

Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Србија изабрала погрешног партнера у БиХ

Вучић је рекао да ни за шта не моли, али да постоји нешто што жели.

„Не захтевамо ништа, никога не молимо. Једино желимо да будемо добре комшије. Да живимо једни са другима, једни поред других и имамо заједничку будућност. Србија разуме жртве у последњим ратовима, али моли да и Бошњаци разумеју жртве које су Срби имали у претходном периоду. Постоје многи који су чинили злочине и на бошњачкој страни. Није спорно да је већи број Бошњака страдао у последњем рату“, истакао је Вучић.

Поводом изјаве немачке канцеларке Ангеле Меркел да би избегличка криза могла да изазове нове сукобе на Балкану, и Вучић и Изетбеговић су сложни да се то неће десити.

Изетбеговић повод за сукобе види у неким другим догађајима.

„Ако будемо имали референдуме које најављује Милорад Додик, ако умисле да могу оловком да заврше оно што нису могли тенковима, геноцидом, пушком, ако умисле да могу део територије, која је заједничка, да узму само за себе. Ко зна кога могу увести у ту спиралу. То нас може водити у којекакве сукобе“, упозорио је Изетбеговић.

Вучић је рекао да је своје мишљење о референдуму у Републици Српској рекао Додику јавно и у лице, и да то неће понављати у Сарајеву.

Денис Звиздић и Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Поштујем Додика, али и чланове Већа министара БиХ

„Молим вас, као што мени није било тешко да кажем да признајем БиХ, треба и други да кажу, да би умирили српски народ, да Република Српска треба да постоји. Јер исто тако, Бакире, неки маштају да прецртају оловком РС, као што неки погрешно маштају да могу да прецртају БиХ“, одговорио је Вучић Изетбеговићу.

Бошњачки члан Председништва је рекао да треба схватити да оно што је потписано у Дејтону неће бити укидано.

„Нити ћемо укинути РС, нити ће они укинути БиХ. То треба да схватимо и учинимо да ствари буду боље. РС је ентитет у БиХ, то није држава. Срби су предоминантни народ, као што су Бошњаци у Федерацији, али РС није њихова“, додао је Изетбеговић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала