Да ли ће ЕУ престати да нас условљава

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJEМинистарка задужена за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић (2Д) састала се данас са шефом Делегације ЕУ у Србији, амбасадором Мајклом Девенпортом (2Л)
Министарка задужена за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић (2Д) састала се данас са шефом Делегације ЕУ у Србији, амбасадором Мајклом Девенпортом (2Л) - Sputnik Србија
Пратите нас
Део саопштења кабинета министарке Јоксимовић после састанка са Мајклом Давенпортом у коме се наводи да споразум о слободној трговини са Русијом може да се примењује до тренутка ступања Србије у пуноправно чланство ЕУ, не значи да ће престати притисци да Србија уведе санкције Русији, сматрају аналитичари.

Главни уредник „Нове српске политичке мисли“ Ђорђе Вукадиновић каже за Спутњик да иако се тај део саопштења може тумачити као охрабрујућа информација, то не значи да ће доћи до заокрета у политици условљавања Србије.

Министарка задужена за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић (2Д) састала се данас са шефом Делегације ЕУ у Србији, амбасадором Мајклом Девенпортом (2Л) - Sputnik Србија
Споразум с Русијом важиће само до ступања Србије у ЕУ

Он је додао да је том изјавом само констатовано чињенично стање, али да у пракси ствари нису тако једноставне ни охрабрујуће зато што увек постоји период такозваног усаглашавања спољне политике. Реч је о процесу који се спроводи дуже време и током преговора о прикључењу, односно све док одређена земља не постане чланица ЕУ.

„Сам споразум о специјалним везама (са Русијом) није угрожен и вероватно формално неће бити стављан ван снаге али, у суштини, ово усаглашавање спољне политике као и хармонизовање економске политике — а једно и друго је довољно широко да се унутар тога може стављати све и свашта — оставља широк простор за разне врсте притисака и уцена око конкретних ствари, па и око односа са Руском Федерацијом, како политичких тако и економских“, рекао је Вукадиновић.

Он сматра да је саопштење само „стављање облога и ублажавање шокантног ефекта који је у српској јавности изазвала изјава Дмитрија Медведева — да се од Србије тражи да одустане од споразума о специјалним везама са Русијом.

„Не треба очекивати да ће тако неке врсте притисака, захтева и мање-више непристојних понуда према Србији бити скинуте са дневног реда“, закључио је Вукадиновић.

Дмитриј Медведев - Sputnik Србија
Медведев: ЕК притиска Србију, наши страхови оправдани

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић рекао је за Спутњик да се део саопштења не може тумачити као најава престанка притиска на Србију и додао да ће се наставити сталан притисак „који можда неће бити исфорсиран да би се отворило прво поглавље“, јер отварање првог поглавља у преговорима је само симболичан корак који не значи ништа. Међутим, како се буду отварала следећа поглавља, а нарочито ако бисмо дошли до предворја ЕУ, онда би то питање било поново актуелизовано и пре него што би Србија постала земља-чланица, сматра Миливојевић.

„Када то изјави један некредибилан представник државе Србије, као што је министарка без портфеља, и један некредибилни представник ЕУ као што је, условно речено, амбасадор ЕУ у Србији, онда то не значи ништа. Ја бих волео да сам то чуо из уста премијера Србије или неког комесара за интеграције, односно бившег комесара за проширење, па да кажем — да, то је онда став“, рекао је Миливојевић.

Према његовим речима, ова „охрабрујућа изјава дошла је сада зато што се много тога чини у циљу релаксације овог режима, с обзиром на чињеницу да се у Приштини једном страховитом брзином довршава процес одвајања Косова од Србије“.

„Све што се дешава је једна врста невероватног убрзања у циљу што бржег преумљења грађана Србије и покушаја да се они доведу у позицију да прихвате здраво за готово све што премијер потпише и све што ЕУ нареди као услов за отварање једног од поглавља“, рекао је Миливојевић и подсетио на пример Турске која је пре 40 година отворила прва поглавља, а дан-данас није ни близу ЕУ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала