„Мономах“ — Путинова лимузина будућности

© AP Photo / Pavel GolovkinВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Нова суперлуксузна лимузина која се креира за руског председника Владимира Путина могла би да носи назив „мономах“, по староруском књазу Владимиру Всеволодовичу Мономаху.

Аутомобил се развија у оквиру пројекта „Кортеж“ и искључиво за шефа државе.

Пројекат „Кортеж“ покренут је још 2012. године, када је по Путиновом налогу покренуто пројектовање нове руске лимузине. Још је тада одлучено да аутомобил не буде намењен појединцима, већ само председнику земље.

Лимузина марке „мономах“, у којој ће се возити Путин, склапаће се у аутомобилском институту НАМИ, а планирано је да се на територији овог научно-истраживачког института изгради специјални погон у којем ће се ручно склапати аутомобили за лидера земље и највише руско руководство.

Владимир Путин тестира нову ладу весту - Sputnik Србија
Ево шта је Путин рекао за „ладу весту“ (видео, фото)

НАМИ је већ предао Федералној служби за заштиту интелектуалне својине — Роспатенту захтев за регистрацију робне марке под именом „Мономах“, исписану ћирилицом у две варијанте, односно у два различита фонта.

Иако НАМИ још није званично потврдио да ће баш „мономах“ бити назив овог возила, руски медији су уверени да је управо то име изабрано за Путинову моћну лимузину.

Након лимузине за лидера земље, очекује се и теренско возило, као и миниван намењен државним службама.

Засад су возила и даље у фази концепта, а први прототип се очекује следеће године. Производња би требало да почне 2017, а у цео пројекат је укључен и немачки „Порше“.

Руске власти већ одавно говоре о томе да би требало покренути производњу сопствених аутомобила премијум класе.

Аналитичари оцењују да би за овај пројекат могли бити заинтересовани и у одбрамбеној индустрији, јер такви аутомобили имају посебан степен заштите. Руски стручњаци објашњавају да се за оваква возила не користе само скупоцене компоненте, већ и различите технолошке иновације које су недоступне за масовну производњу.

Досад су руски државници користили возила стране производње, пре свега из Немачке.

© Sputnik / А. Петров / Уђи у базу фотографијаЗанимљиво је и да најновија руска подморница на нуклеарни погон носи назив по великом књазу Мономаху, а названа је у његову част - „Владимир Мономах“.
Занимљиво је и да најновија руска подморница на нуклеарни погон носи назив по великом књазу Мономаху, а названа је у његову част - „Владимир Мономах“. - Sputnik Србија
Занимљиво је и да најновија руска подморница на нуклеарни погон носи назив по великом књазу Мономаху, а названа је у његову част - „Владимир Мономах“.

Прошле године је на тајној локацији у Москви представљен „кортеж“, један од прототипа луксузне лимузине, за који се веровало да је намењен руском председнику. Новинарима је, међутим, било забрањено да аутомобил фотографишу. Саопштено је само да ће верзија која је представљена претрпети извесне измене.

Како је тада саопштено, све идеје су засноване на аутомобилима из ере Брежњева, као и страним маркама као што су аутомобили „ролс-ројс“, „мерцедес“, „ауди“.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је почетком овог месеца да руски председник придаје пројекту „Кортеж“ велики значај.

Процењује се да је из државног буџета Русије издвојено између 150 и 400 милиона долара за овај пројекат.

Занимљиво је, међутим, и да најновија руска подморница на нуклеарни погон носи назив по великом књазу Мономаху, а названа је у његову част — „Владимир Мономах“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала