Николић чини све да спречи чланство Косова

© Tanjug / ZORAN ZESTICПредседник Србије Томислав Николић
Председник Србије Томислав Николић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Томислав Николић улаже огромне напоре да се предупреди чланство Косова и Метохије у Унеско и да Србија добије подршку за предлог да то питање буде скинуто са дневног реда седнице 9. новембра, рекли су данас саветници председника Станислава Пак и Иван Мркић.

Они су на конференцији за новинаре истакли да је председник, чим се сазнало за ту иницијативу, кренуо у кампању и да је за три месеца у бројним разговорима са председницима држава и амбасадорима указивао на неприхватљивост чланства Косова у Унеско.

Уништавање манастира на Косову 2004. - Sputnik Србија
Фотографије са Косова на Инстаграму узнемирујуће, али истините

Том приликом им је, како су саопштили, поделио и филм „Истина“, у коме се осам минута излаже кратка историја српске баштине и приказује мартовско уништавање.

„Председник ће наставити да чини све да у сусрет 9. новембру придобије што већу подршку пријатеља и партнера“, нагласио је Мркић, додајући да је једино праведно решење да се о том питању разговара у Бриселу.

„Наш је став да такве ствари треба да се преговарају у Бриселу. Када се одложи у Унеско, то питање се враћа у Брисел, где му је и место“, истакао је Мркић.

Он је упозорио да би у случају изгласавања чланства Косова у Унеско у Србији то било доживљено као велико понижење, „наелектрисала“ би се политичка атмосфера, као и да је питање у ком смеру би ишли преговори. Мркић је казао и да је незахвално и да није добро прогнозирати колико ће држава бити на нашој страни, а колико на страни Косова, већ да је битно да српска страна чини све како би добила већину за свој предлог.

Манастир на Косову - Sputnik Србија
Србија покренула кампању за спречавање пријема Косова у Унеско

Пакова је навела да је од 1999. године уништено више од 200 споменика српске културе и гробаља, те да је у кампањи коју је покренуо председник државе то и представљено. У том циљу је у сарадњи са Радио-телевизијом Србије направљен филм „Истина“, који је подељен свим амбасадорима и председницима држава са којима је Николић разговарао, а који је, поред осталог, преузела и руска „Раша тудеј“.

Филм је, према њеним речима, преведен на енглески, шпански и арапски и биће приказан милионима гледалаца широм света. Пакова је додала да је председник државе међу реткима који је искористио друштвене мреже и своје линије на интернету за промоцију кампање „Не Косово у Унеско“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала