Наставља се прогон руских новинара, овога пута у Чешкој

© Фото : Маријана КолаковићКровови Прага, Чешка.
Кровови Прага, Чешка. - Sputnik Србија
Пратите нас
Одељење за штампу чешког министарства иностраних послова одбило је да продужи акредитацију дописнику Међународне информативне агенције „Русија севодња“ Александру Куранову, позивајући се на одлуку коју је претходно донело Одељење за безбедност тог министарства. Разлози за одбијање акредитације су – строго поверљиви.

„Саопштавам Вам да је одговор на Вашу молбу за продужавање новинарске визе негативан“, пише у документу који је потписала шефица одељења за штампу Михаела Лагронова.

 

Касније је њена заменица Ирена Валентова, одговарајући на питање РИА Новости о разлозима одбијања, саопштила да је то учињено на основу одлуке Одељења за безбедност Министарства иностраних послова Чешке.

 

Одлука чешких власти да одбије да обнови акредитацију дописнику Међународне информативне агенције „Русија севодња“ представља цензуру и противи се међународним принципима заштите права новинара, оценила је званична представница Министарства иностраних послова Марија Захарова.

Главна уредница Росија севодња Маргарита Симоњан - Sputnik Србија
Симоњан: Естонске власти против слободе говора

„То је још једна појава цензуре и прогона руских новинара у западним земљама. Нажалост, то је удаљавање од норми и принципа које су утврдиле међународне организације у сфери заштите права новинара, а које је потписала и ова чудесна земља“, изјавила је Захарова.

 

Главна уредница агенције Маргарита Симоњан изјавила је да је Министарство иностраних послова Чешке поступило у „најбољој совјетској традицији“, објављујући да је разлог за одбијање акредитације иностраном дописнику строго поверљива информација.

 

„Праг је наступио у најбољој совјетској традицији. Новинару је одбијена акредитација. Разлози су поверљиви. Правим путем идете, другови“, рекла је Маргарита Симоњан.

 

Александар Куранов је дописник МИА „Русија севодња“ у Чешкој од јуна прошле године. Ради у Прагу од осамдесетих година.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала