Русија и САД размениле спискове сиријске опозиције

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаМихаил Богданов
Михаил Богданов - Sputnik Србија
Пратите нас
САД и Русија размениле су прелиминарне спискове с именима представника сиријске опозиције, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Михаил Богданов и додао да је сличан прелиминарни списак опозиционара у Сирији предала и Саудијска Арабија.

„Да, (САД) су предале. Али то је прелиминарни списак. Има неких имена, има неких заједничких процена. Практично све људе знамо, али то није коначан списак“, рекао је заменик министра и додао да је на америчкој листи тридесетак имена.

Државни секретар САД Џон Кери - Sputnik Србија
Кери са шефовима дипломатије Турске и Саудијске Арабије о Сирији

„Све је то за разматрање. Реч је о истим људима. Све их знамо, осим представника оружаних група. А комуницирамо са свим политичким представницима, који седе у Истанбулу, који су на Западу, који су унутра. Можда они (Запад) не комуницирају са свима, ми комуницирамо јер имамо много шири увид у опозицију, али се њихови спискови прилично подударају с нашим, с тим што су наши чак и дужи“, рекао је Богданов. 

Према његовим речима, Русија сматра да је потребно приволети десетине представника Слободне сиријске армије на политички процес у Сирији и на контакте о прекиду ватре.

„Сматрамо да представнике разних оружаних одреда који себе условно називају Слободном сиријском армијом и који се залажу за политичко решавање кризе и признају женевску декларацију као основу за тај процес треба привући не само контактима посвећеним прекиду ватре него и политичком процесу усмереном на решавање сиријске кризе“, објаснио је Богданов. 

Светске силе о Сирији, Беч - Sputnik Србија
Нова рунда разговора о Сирији 14. новембар у Бечу

Заменик министра је навео да ће учесници преговора у Бечу у суботу разматрати могућност организовања сусрета представника сиријских власти и опозиције, као и да је Русија спремна да организује сличан сусрет у Москви, уколико то буде неопходно. 

„Ми смо с многима већ имали контакте и многи се представљају као изасланици Слободне сиријске армије. Има представника те армије и на турској и на јорданској територији, као и у другим земљама. Ми с њима одржавамо контакт. Имали смо већ много састанака. Али колико је та структура организована и ко су њени лидери, још није јасно“, рекао је руски дипломата. 

Говорећи о решавању сиријске кризе, Богданов је истакао да је датум организовања избора у Сирији питање које треба да решавају сами Сиријци. 

„Мислим да је то већ питање међусиријских контаката. Избори треба да буду одржани на основу неких заједничких договора, укључујући, можда, нови закон о изборима и измене устава. На основу нових законодавних докумената и устава треба да буду одржани избори – парламентарни и председнички“, рекао је заменик министра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала