Шест понуда за куповину „Телекома“

© AP Photo / Mikica PetrovicТелеком Србија
Телеком Србија - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министар трговине и телекомуникација Расим Љајић изјавио је вечерас да је стигло шест понуда за куповину компаније „Телеком Србија“.

Љајић је то рекао гостујући на Радио-телевизији Војводине и додао да ће бити изабрана најбоља, али и да не може да износи више информација, те да ће тако и остати.

Министар Љајић је додао и да следи такозвана трећа фаза, која траје 14 дана.

Телеком Србија - Sputnik Србија
Ко хоће да купи српски „Телеком“

„Привредни саветник анализира документа, а агенција за приватизацију проверава учеснике у поступку. Након истека 14 дана добићемо листу вредновану по цени коју нуде за куповину 58 одсто акција“, указао је Љајић и додао да ће Комисија анализирати понуде и дати конкретан предлог.

Он је подсетио да је 2012, при ранијем покушају продаје „Телекома“, био заинтересован само аустријски телеком, али понуда није задовољила тадашњу минималну цену.

„Сада имамо шест понуда, што је готово изненађујуће“, рекао је министар, који је подсетио да је прошле године продат бугарски мобилни оператер, а да је постојао само један понуђач.

Љајић је додао и да не може у овом тренутку да говори о било ком понуђачу, јер је то забрањено уредбом, али и навео да је став приватизационог саветника да се у овој фази не излази са именима или ценом.

Протест против продаје Телекома - Sputnik Србија
Протест синдиката због приватизације Телекома (видео)

„Све ово радимо да бисмо добили што бољу понуду“, нагласио је Љајић и додао да ће радницима, ако „Телеком“ буде продат, бити обезбеђен социјални програм, а да се инсистира и на инвестиционом програму.

„Очекује се да радници добију адекватне отпремнине, и то ће бити највише отпремнине које је добило било које јавно предузеће“, рекао је Љајић и истакао да „Телеком“ ради са неупоредиво мање људи и издржава конкуренцију.

Љајић је рекао да нико није рекао да „Телеком“ мора да се прода, али да би то било добро.

„Ми не продајемо из хира, нити из некаквих политичких разлога, нити да бисмо попунили буџетске рупе. Међутим, нико не зна како ће бити за две године на тржишту, нема тог експерта који може то да вам каже“, рекао је Љајић.

Руски оператер мобилне телефоније МТС - Sputnik Србија
Руси заинтересовани за „Телеком“

Упитан да ли то значи да се ради о жељи за страним капиталом, Љајић је одговорио да су у овом тренутку потребна нова улагања, нови сервиси да би се опстало на тржишту.

„Без страних инвестиција и новог свежег капитала не можете да издржите утакмицу“, рекао је министар, наводећи да услуге „Телекома“ неће поскупети, јер компанија послује по тржишним условима где конкуренција изискује нижу цену услуга.

На питање како ће „Телеком“ функционисати на Косову ако буде продат, министар је рекао да ће „Телеком“ добити дозволе за рад и могућност за проширење, као и могућност да учествује на тендеру за трећег оператера.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала