Војна неутралност и сарадња са НАТО-ом

© Tanjug / Тања ВаличАлександар Вучић и Јенс Столтенберг
Александар Вучић и Јенс Столтенберг - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија суверена и војно неутрална земља и да ће наставити да унапређује добру сарадњу са НАТО-ом.
Кфор на Косову - Sputnik Србија
Кфор укинуо ограничења у ваздушном простору Србије

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом рекао да ће се Србија држати своје скупштинске декларације и одлуке о војној неутралности, али да има широки оквир за унапређење сарадње са НАТО-ом.

„То доприноси и борби против тероризма, подршци у мигрантској кризи, очувању регионалне стабилности, бољој обучености војника и полицајаца, али и много већој безбедности и сигурности наших људи на КиМ, што је најважније“, рекао је Вучић.

Он је навео да НАТО и Србија ни данас не морају да се сагласе по одређеним питањима из прошлости, али да је сигуран да постоји добра будућност у међусобним односима.

„Немамо никаквих непријатељстава, и Србија не жели од пријатеља да прави непријатеља, а били смо у неком периоду експерти за те ствари. Иако не мислим да је Србија била крива за оно што се дешавало 1999. године на било који начин, чак ни њено руководство, али то су наше различите процене догађаја из прошлости“, рекао је Вучић.

Столтенберг је у Београд донео вест да Кфор од данас укида ограничења дела ваздушног простора Србије, која су била уведена 1999. године.

"Не мислим да је време за емоције, ма како и колико би ми неко на томе замерао", рекао је Вучић и додао да се ставио "и у наше и у њихове ципеле" и добро израчунао да је будућност у сарадњи и унапређењу односа.

Вучић је рекао да му није посао да скупља политичке поене, већ да ни Србија и њени грађани не буду угрожени, ни сад, ни у будућности и подвукао да ће Србија бити НАТО поуздан партнер, не само у лаким већ и у тешким ситуацијама.    

Столтенберг: Кфор остаје на Косову

Столтенберг је рекао да мисија Кфор остаје, да је то условна операција и да се ради на томе да дође време када њено присуство неће бити потребно.

Српски премијер Александар Вучић поздравља генералног секретара НАТО-a Јанса Столтенберга на аеродрому Никола Тесла - Sputnik Србија
Погача, со и гарда за првог човека НАТО-а

Први човек НАТО-а је истакао да је присуство НАТО-а на КиМ најдужа војна операција те организације и навео да сматра да и то показује посвећеност у раду на обезбеђивању безбедности и сигурности целог региона.

„Ми остајемо ту“, рекао је Столтенберг и да ће све убудуће зависити од одређених услова, а да се ради на томе да се дође до ситуације кад он више неће бити потребан.

Према његовим речима Кфор има своју улогу и у томе што је кључ за олакшање дијалога који се води у Бриселу.

„Ми подржавамо тај дијалог“, рекао је Столтенберг и додао да је то и због тога што је управо жеља да се дође до ситуације у којој Кфор више није потребан, као и да због тога каже да је то „условна операција“.

Премијер Вучић је рекао да је немогуће да је жеља НАТО земаља да та мисија траје довека, уз оцену да је Кфор дао кључни допринос у очувању наших цркава, манастира…

Како је рекао, останак Кфора зависи од њихове одлуке, али „ми ћемо са наше стране да учинимо и чинимо све да помогнемо јер је питање безбедности Срба на КиМ за нас од приоритетног значаја“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала