Прети ли Бриселу париски сценарио (фото)

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertБелгијски војници патролирају у центру Брисела
Белгијски војници патролирају у центру Брисела - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлука о подизању нивоа узбуне у Бриселу била је заснована на прецизним информацијама о ризику од напада попут оног који се догодио у Паризу, изјавио је белгијски премијер Шарл Мишел.
Трујумфална капија, Брисел, Белгија - Sputnik Србија
Брисел: Ниво узбуне подигнут на највиши ниво

Постоји опасност, како је рекао, да неколико особа наоружаних оружјем и експлозивом може да изврши нападе, можда чак на више места. 

„Позивамо грађане да се не предају паници, да остану мирни. Предузели смо неопходне мере“, додао је он.

Белгијски министар унутрашњих послова Жан Жамбон саопштио је после састанка владе да је ситуација „озбиљна“, али под контролом, и да је ниво опреза подигнут на највиши степен.

Он је рекао да полиција претреса станове у бриселском кварту Моленбек како би се спречила радикализација белгијске престонице.

© REUTERS / Youssef BoudlalБелгијска полиција претреса становнике предграђа Брисела Моленбек
Белгијска полиција претреса становнике предграђа Брисела Моленбек - Sputnik Србија
Белгијска полиција претреса становнике предграђа Брисела Моленбек

„Недопустиво је да власти у Бриселу не знају тачно ко станује у том делу града“, рекао је он и додао да постоје случајеви да у једном стану живи десет људи, од којих је регистровано само двоје.

Истовремено, у акцији полиције у Бриселу данас после подне ухапшено је шест особа, али код њих није пронађено оружје.

Белгијски медији су такође саопштили да је у току потрага за двојицом осумњичених за тероризам, од којих би један могао да има експлозивну направу везану око појаса. 

Огласила се и Амбасада САД у Белгији, која је позвала све Американце који бораве у тој земљи да остану код куће, након што су локалне власти упозориле да је опасност од терористичког напада у Бриселу озбиљна и актуелна.

У међувремену, живот у Бриселу се, како се чини, одвија нормално, на улицама има доста аутомобила, а федерација белгијских фудбалских клубова је саопштила да ће се утакмице овог викенда играти по плану, упркос упозорењу владе да треба отказати утакмице и масовније скупове.

Белгија је претходно данас подигла ниво узбуне у Бриселу на највиши, четврти ниво, затворивши метро и упозоривши грађане да избегавају места на којима има пуно људи, због „озбиљне и непосредне“ претње нападом.

Градоначелник препоручио да локали раде до 18

Градоначелник Брисела Иван Мајер данас је дао препоруку да барови, клубови и кафићи у белгијској престоници буду отворени до 18 сати, након што је у Белгији ниво безбедности подигнут на четврти, највиши ниво због могућег терористичког напада.

Пошто та препорука нема обавезујући карактер, многи локали су остали отворени, преноси АП.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала