Политичкој бајци Меркелове, дугој деценију, назире се крај

© AP Photo / Virginia MayoАнгела Меркел
Ангела Меркел - Sputnik Србија
Пратите нас
У недељу се навршава десет година откако је Ангела Меркел ступила на дужност канцелара Немачке. Жена коју су више пута назвали најутицајнијим политичарем у Европи, па чак и у свету, сада је принуђена да гледа како се „руши“ њен ауторитет. Политичка бајка Меркелове највероватније се ближи крају, пише „Дојче веле“.
Ангела Меркел - Sputnik Србија
Меркелова позвала на заједнички одговор тероризму

Углед Меркелове није се градио на ономе што је чинила, већ на на начину на који је то чинила: дуго чекајући, доносила је важне одлуке тек у оном моменту када је одобравање већине већ било гарантовано. Она је предводила друштво у којем су сви са свима били сагласни и добро је овладала уметношћу нејасних и замршених формулација. У целини је њен политички курс био досадан, али умирујући, све док земљу није запљуснуо вишемилионски талас избеглица, наводи „Дојче веле“. 

Способност Меркелове да замрзава конфликте и да одлаже решавање проблема показала се као неумесна у миграционој кризи. 

Основни покретач Меркелове било је умеће да учи на туђим грешкама, али дошло је време када је устукнула она сама. Сада је настала прекретница — Меркелова мора да одлучи шта да ради са милионима избеглица и уколико нема план ситуација би могла да се заврши њеном оставком и превременим изборима у земљи. 

Ангела Меркел - Sputnik Србија
За Меркелову је ова јесен почетак краја

Према подацима октобарске анкете социолошке службе „Инфратест димап“, рејтинг немачке канцеларке сада износи 54 одсто, што је за 9 одсто мање него 2011. године. 

Меркелова је раније више пута наговестила да је спремна да се поново кандидује за канцелара 2017. године, али то је било много пре политике „отворених врата“, наглашава аутор чланка. 

Иначе, у неколико немачких градова данас су одржани митинзи против политике немачких власти према мигрантима. Акције су одржане под паролом „Меркелова треба да оде“.

Највећи протест одржан је у Мајнцу. Организовала га је партија „Алтернатива за Немачку“. На улице је изашло неколико стотина људи. Они су иступили против одобравања азила избеглицама са Блиског истока.

Недалеко одатле одржана је акција оних који подржавају одлуке Владе Немачке према избеглицама. Неколико људи је приведено у полицију. 


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала