ЕУ отвара ново поглавље у преговорима о приступању Турске

© AP Photo / OSMAN ORSALЗаставе Турске и Европске уније
Заставе Турске и Европске уније - Sputnik Србија
Пратите нас
Брисел је пристао да отвори ново поглавље у преговорима са Турском до средине децембра, изјавио је данас турски министар за питања Европске уније Волкан Бозкир.

„Очекујемо да ћемо 14. или 15. децембра отворити поглавље 17 које се тиче економске и монетарне политике“, рекао је он.

Нуман Куртулмуш - Sputnik Србија
Турска: Решићемо све дипломатијом

Бозкир је додао да ће ЕУ и Турска почети да раде заједнички на отварању још пет или шест поглавља у 2016. године. 

Турска је захтев за чланство у ЕУ поднела 1987, али је у том процесу било мало напретка, а као главне препреке показала су се питања основних слобода и будућност Кипра.

Од 35 поглавља, која све државе-кандидати за чланство у ЕУ морају да прођу у преговорима, Турска је отворила 13, а успешно затворила досад само једно.

ЕУ се суочава са највећом избегличком кризом од Другог светског рата и настоји да хитно обезбеди помоћ Анкари у заустављању прилива избеглица у Европу из Турске, која је пружила уточиште за 2,2 милиона сиријских избеглица.

Турска је начелно пристала на акциони план ЕУ за избеглице, који би требало да буде завршен на самиту ЕУ-Турска у недељу у Бриселу.

За своју помоћ, Турска је тражила да ЕУ обезбеди три милијарде евра годишње за збрињавање избеглица, путовање без виза за турске држављане, као и обнову преговора за придруживање те државе европском блоку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала