Италија тражи терористе помоћу „плејстејшена“

© Flickr / PROYukiko YamamotoСони плејстејшн 3
Сони плејстејшн 3 - Sputnik Србија
Пратите нас
Италија ће пратити комуникацију међу корисницима електронског ћаскања на „плејстејшену“. Спроведена истрага указује да популарну „Сонијеву“ конзолу могу да користе џихадисти за припремање нових напада, рекао је министар правде Андреа Орландо.
Војници са гас маскама - Sputnik Србија
Шта деца знају о безбедности — треба ли нам ОНО и ДСЗ?

Министар правде Италије Андреа Орландо рекао је да ће бити ангажовано више преводилаца како би се што боље дешифровале потенцијалне претње.

„Интернет нуди бројне могућности за комуникацију“, приметио је Орландо: „а истрага за борбу против тероризма је доказала да ’плејстејшен‘ може бити ’алатка‘ који се користи, па треба пратити било који облик комуникације“.

Око 150 милиона евра ће само ове године бити уложено у јачање информационих система, рекао је министар. Нове алатке ће се користити за пресретање комуникација преко „месинџер“ услуга. Такозвани „културни посредници“ ће бити смештени у затвор како би се „спречила радикализација која се у овом контексту развила у другим земљама“ , рекао је Орландо.

Овакво преиспитивање „плејстејшена“ наступило је после закључка да иза напада на Париз, у коме је погинуло 130 људи, а више од 340 повређено, можда стоји функција „ћаскања“ на „плејстејшену“, рекао је белгијски четврти савезни министар за унутрашње послове Мар Јамбон два дана након напада, када су обавештајне службе откриле скривени канал комуникације у „Сонијевим“ конзолама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала