Москва одлучно осуђује хапшење руских новинара у Турској

© Sputnik / Валерий Шустов / Уђи у базу фотографијаМинистарство спољних послова Русије
Министарство спољних послова Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва одлучно осуђује одлуку турских власти да ухапси и депортује новинаре телевизијског канала „Русија 1“ у провинцији Хатај која се граничи са Сиријом, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

„Одлучно осуђујемо незакониту акцију турских власти. Такав однос према представницима медија апсолутно је неприхватљив“, наглашено је у коментару Министарства. 

У Министарству су такође претпоставили да су се „у Анкари уплашили да ће дописници телевизијског канала ’Русија 1’ открити чињенице о незаконитој делатности у области турско-сиријске границе, које не одговарају влади“. 

Истанбул - Sputnik Србија
Турска: Ухапшен новинар који је писао о испорукама оружја терористима

У саопштењу се подсећа да овај случај хапшења новинара није први у Турској у последње време.

„Овај случај се дешава као један у низу нарушавања права локалних и иностраних медија у Турској. Међународне организације, укључујући ОЕБС, више пута су скретале пажњу на ово светској јавности“, наведено је у саопштењу.

Чланови сниматељске екипе програма „Специјални дописник“ телевизијског канала „Русија 1“ били су ухапшени на југоистоку Турске 7. децембра. Ухапсиле су их непознате особе у цивилу, које су одбиле да покажу документе. После тога новинари су доведени у полицијску станицу, где им је саопштено да ће бити депортовани из Турске због „нарушавања правила делатности страних новинара у Турској Републици“.

„Турске власти су одбиле да разјасне представницима амбасаде Русије у Турској, која је ступила у контакт са сниматељском екипом убрзо после хапшења“, додаје се у саопштењу Министарства.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала