Сиријска опозиција тражи оставку Асада на почетку прелазног периода

© Flickr / Stephen DownesПоглед са Краљевског торња у Ријаду, у Саудијској Арабији.
Поглед са Краљевског торња у Ријаду, у Саудијској Арабији. - Sputnik Србија
Пратите нас
Представници сиријске опозиције који учествују на конференцији у Ријаду захтевају да председник Сирије Башар ел Асад и његови сарадници поднесу оставке на почетку прелазног периода, рекао је Спутњику извор који је имао увид у нацрт заједничког саопштења са скупа.

„Учесници су нагласили да Асад и његова клика морају да напусте власт на почетку прелазног периода“, пише у документу. 

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, државни секретар САД Џон Кери - Sputnik Србија
Лавров и Кери разговарали о новој рунди преговора о Сирији

Учесници конференције у Ријаду изразили су спремност да преговарају с владом Сирије, у складу са женевском декларацијом од 30. јуна 2012. године и важећим међународним резолуцијама, под окриљем Уједињених нација, навео је извор.

Према његовим речима, учесници конференције су се договорили и да се формира група која ће водити преговоре с владом Сирије. 

Представници сиријске опозиције, међу којима су две велике оружане групације исламиста Џејш ел Ислам и Ахрар ел Шам, у среду су почели преговоре у престоници Саудијске Арабије под окриљем Министарства иностраних послова те земље, како би израдили заједнички став пред заказани сусрет с делегацијом владе Сирије. Представници Ахрар ел Шама су напустили конференцију. 

На састанку који је отворио шеф саудијске дипломатије Адел ел Џубејр учествује стотинак представника сиријске опозиције.


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала