Косово затражило помоћ САД и ЕУ због демаркације са Црном Гором

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIХашим Тачи и Иса Мустафа
Хашим Тачи и Иса Мустафа - Sputnik Србија
Пратите нас
Уколико страни експерти оцене да постоји било каква грешка у демаркацији границе са Црном Гором, са наше и црногорске стране постоји спремност да се те грешке исправе, изјавио је косовски премијер Иса Мустафа у емисији „Клик“ РТВ 21.

Влада Косова затражила је помоћ САД и ЕУ због демаркационе линије са Црном Гором, рекао је Мустафа и додао да ће страним експертима бити дата на увид сва документа којима располаже Приштина, укључујући и замерке које је претходних месеци износила опозиција, сматрајући да је договор са Подгорицом начињен на штету Косова.

Игор Лукшић, Филип Вујановић, Иса Мустафа и Хашим Тачи - Sputnik Србија
Црна Гора и Косово — мафијашке антидржаве

„Тражили смо од Сједињених Америчких Држава да нам пошаљу једног или два експерта, тражили смо то и од Европске уније. Експлицитно сам захтевао да ЕУ пошаље комисију која је упозната са питањем границе. Можда ће и Велика Британија послати једног експерта“, рекао је Мустафа.

Он је додао да ће страни стручњаци утврдити да ли су направљене грешке, и да су Црна Гора и Косово спремни да те грешке исправе.

„Црногорски премијер Мило Ђукановић ми је рекао и пре него што је споразум био потписан да је, ако се било када утврди да је направљена некаква грешка у обележавању границе, спреман да ту грешку исправи“, рекао је Мустафа.

Уз споразум о формирању Заједнице српских општина, демаркација границе са Косовом главни је узрок насилних протеста у Приштини и блокаде Скупштине Косова.

Суспензија ових споразума представља услов који је опозиција поставила за повратак у косовски парламент.

Споразум о демаркацији границе потписан је средином августа у Бечу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала