Додик позива на договор

© Фото : Borislav ZdrinjaПалата Републике у РС, Бања Лука
Палата Републике у РС, Бања Лука - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик позвао је данас на договор о новом протоколу о сарадњи са Агенцијом за истраге и заштиту БиХ (СИПА).

„Закључци Владе Српске су веома јасни. Немамо ниједан проблем уколико се не покуша деловати на исти начин као јуче, а уколико се покуша — Република Српска ће исто деловати“, поручио је Додик. 

Он је рекао да је једино реално да се утврди нови протокол о сарадњи, јер Република Српска нема разлога да било шта скрива, па чак ни оне који су евентуално починили ратне злочине, што је показивала дуги низ година. 

„Међутим, овде није реч само о томе, већ је реч о злоупотреби како би се вероватно сакрила општа активност која је у последње време далеко важнија, а то су тероризам на подручју БиХ, терористичке групе у БиХ, терористичка насеља која окупљају терористе и њихове групе и сада се поново проблематизује Република Српска на питању које уопште није важно“, истакао је Додик. 

Он је нагласио да нико од припадника полиције Српске не би јуче спречио и онемогућио припаднике СИПА да изврше претрес заједно са њима, али они су то урадили у просторијама Полицијске станице на свој начин и мимо сарадње са полицијом Српске, што је недопустиво. 

„Када би полиција Српске претресала просторије СИПА у Бањалуци сви западњаци би се дигли да нам кажу како се мора поштовати нешто друго“, констатовао је Додик. 

Он је рекао да у БиХ треба да постоји координација у раду, коју је СИПА јуче прекршила, подсетивши да СИПА није надређена Полицији Републике Српске.

„Ако неко хоће провокацију, могу да покушају да ураде исту ствар као јуче. Ми их позивамо да то не раде, већ да седнемо и договоримо нове протоколе и процедуре на који начин је могуће овде радити. Уколико буду истрајали на свом понашању од јуче, онда нека рачунају да ћемо и ми истрајати на провођењу наших закључака“, поручио је председник Српске. 

Милорад Додик - Sputnik Србија
Која то сила може да смени Додика?

Неопходно разговарати о понашању Срба у заједничком институцијама

Милорад Додик је истакао је да је неопходно разговарати о понашању Срба у заједничким институцијама БиХ, које је на неки начин довело до јучерашње акције Агенције за истраге и заштиту (СИПА). 

Додик је нагласио да је реч о Полицијској станици која је саставни део Републике Српске, што значи да угрожавање полиције представља угрожавање саме Републике.

Коментаришући тврдње министра безбедности БиХ Драгана Мектића да је реакција Републике Српске о прекиду сарадње са заједничким институцијама произведена због истрага које је покренуло Тужилаштво БиХ против банака и предузећа у Српској, Додик је истакао да у Републици Српској нико није забранио истрагу ни против кога. 

„Не прихватам Суд и Тужилаштво БиХ ни у чему осим да се бави са мном. Ако хоће да се баве питањем злоупотреба у банкама, нека изволе, нико их није спречио да уђу у ’Павловић банку‘, ’Бобар банку‘ или било коју другу банку и било које друго предузеће“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци. 

Он је додао да Мектић ради свој посао и има право да говори и ради шта год мисли да треба, али да се мора поћи од онога што би Мектић и свако други требало да поштује, а то је уставни положај Републике Српске.

Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Русија је важан фактор очувања Дејтона


„Подсећам их да је према Уставу БиХ безбедност у надлежности ентитета, а не БиХ. Било би паметније да смо чули позив да седемо и договоримо се, то се од кадрова из Републике Српске у најмању руку очекује, а не да буду оштрији у осуди Српске него неки други“, нагласио је Додик. 

Додик је позвао Мектића да се у сарадњи са надлежним министрима из Републике Српске направе нове процедуре, у којима ће се поштовати дигнитет, достојанство и надлежности Републике Српске.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала