Македонија тражи да Србија уклони таблу са ознаком БЈРМ

© REUTERS / OGNEN TEOFILOVSKIМакедонске заставе
Македонске заставе - Sputnik Србија
Пратите нас
Македонија је тражила од Србије да одстрани табле постављене на деоници ауто-пута на Коридору 10 на којима стоји скраћеница БЈРМ, уместо уставног имена Македоније. Њима сада смета та табла, а нама не треба да смета то што су у Унеску гласали за пријем Косова, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

На ауто-путу код Владичиног Хана постављена је ознака „ауто-пут Е-75 — Коридор 10 — Београд — граница са БЈРМ“. Ознака је постављена на деоници у изградњи на ауто-путу који повезује Србију и Македонију.

Влада Републике Македоније - Sputnik Србија
Глас Македоније у Унеску није глас народа

Министарство спољних послова Македоније саопштило је да је захтев да се табла уклони пренесен амбасадорки Србије у Скопљу Душанки Дивјак Томић, која је била позвана на састанак у то министарство.

На том састанку је, наводе у Министарству спољних послова Македоније, затражено од српских власти да таблу с натписом БЈРМ замене новом, на којој ће да стоји уставно име Република Македонија.

„Очекујемо позитиван одговор од наших колега из Србије, у духу доборосуседских односа“, кажу у том министарству.

Дачић: Не видим разлоге за примедбе Скопља

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је за „Новости“ изјавио да не види разлог за примедбе Скопља. „Њима сада смета та табла, а нама не треба да смета то што су у Унеску гласали за пријем Косова“, прокоментарисао је Дачић.

Каже да је те аргументе изнела и наша амбасадорка у Скопљу, на састанку у њиховом Министарству спољних послова, где јој је пренет усмени демарш због постављања табле.

Дачић категорички поручује да табла остаје. „Крајње је време да престанемо да радимо против сопствених интереса. Тачно је да Србија признаје Македонију под тим именом, за разлику од европских држава, али то је урађено још под Милошевићем, деведесетих година. А Македонија је признала независност Косова, а сада им смета некакав натпис. Несхватљиво је да нам је већи пријатељ једна Индонезија, него неке суседне државе“, истакао је Дачић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала