Жена први пут изабрана на функцију у Саудијској Арабији

© AP Photo / Aya BatrawyИзбори у Саудијској Арабији
Избори у Саудијској Арабији - Sputnik Србија
Пратите нас
Први пут се десило да је једна Саудијка изабрана за члана општинског већа, након што је Саудијска Арабија укинула забрану женама да учествују на изборима.

Салма бинт Хизаб ел Отејби освојила је место у већу у провинцији Мека на изборима одржаним у суботу, саопштила је изборна комисија.

Саудијска Арабија - Sputnik Србија
Саудијска Арабија клизи у кризу

Општински избори 12. децембра у Саудијској Арабији били су први на којима је женама дозвољено да гласају и буду кандидати, што се сматра кораком напред у спором процесу реформи када је реч о правима жена у том конзервативном краљевству.

Укупно 978 жена и 5.983 мушкарца пријавило се да учествује на изборима за 284 општинских већа.

Ипак, свега 131.000 жена пријавило се да гласа, у поређењу са више од 1,35 милиона мушкараца, од готово 21 милион становника у Саудијској Арабији.

Први општински избори одржани су 2005, а за њима су уследили избори 2011, али у оба случаја је само мушкарцима било дозвољено да учествују, пренео је АФП.

Графикон цене нафте - Sputnik Србија
Саудијска Арабија може потрошити сву уштеђевину за 5 година

Апсолутна монархија, којом сада влада краљ Салман, након смрти краља Абдулаха у јануару, примењује стриктно тумачење ислама и суочава се са интензивним критикама када се ради о родној равноправности.

Саудијска Арабија је једина држава у свету где женама није дозвољено да возе.

Оне, такође, морају да у јавности носе традиционалну црну одећу, која им прекрива готово читаво тело, и потребна им је дозвола мушких чланова породице да би путовале, радиле или се удале.

У другим заливским државама, жене већ неколико година имају нека права која се тичу гласања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала