Шта нам ЕУ спрема за Косово

© Sputnik / Александар МилачићСрбија, непризнато Косово и ЕУ - илустрација
Србија, непризнато Косово и ЕУ - илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Европска унија је објавила преговарачку позицију о поглављу 35 које се односи на Косово и Метохију, а које је отворено у понедељак увече.

У тексту се истиче да прелазне одредбе поглавља могу да се прилагођавају и ажурирају у току преговора, као и да је могуће замрзавање отварања нових поглавља, уколико напредак у нормализацији односа са Косовом значајно заостане од напретка у осталим преговорима.

Председник владе Републике Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Србија показала да припада клубу најразвијенијих земаља

Комплетан документ на енглеском језику можете прочитати овде.

„ЕУ бележи да је Србија навела да потпуно разуме да процеси придруживања Европској унији и нормализације треба да се одвијају паралелно и да један другог подржавају. Поглавље 35 не замењује разговоре између Београда и Приштине које води високи представник Европске уније. Напредак процеса придруживања Србије ЕУ ће бити у складу са побољшањем односа са Косовом, као и другим захтевима из преговарачких оквира”, наводи се у документу, преноси Б92.

У делу који се односи на енергетику истиче се да је потребно оснивање компаније за снабдевање „Електросевер” у складу са косовским прописима, као и да је потребно решавање питања српског менаџмента у хидросистему „Газиводе”.

„Србија треба да обезбеди спровођење својих обавеза проистеклих из договора од 25. августа 2015. године, нарочито по питању успостављања ЗСО, као и по питању других елемената из првог договора из 2013. године, о полицији, судству и цивилној заштити. Даље, Србија треба да се заложи за постизање даљих договора, нормализацију односа у доброј вери, што би водило потпуној нормализацији, на основу преговарачког оквира. Европска комисија и високи представник ће надгледати спровођење наведеног и подносити извештај, најмање два пута годишње Европском савету”, пише у документу.

Српска и косовска полиција на прелазу Мердаре - Sputnik Србија
Стоп за српске личне карте грађанима Косова?

Такође, наводе се кључне тачке у вези са изборима, ЗСО, полицијом, судством, цивилном заштитом и телекомуникацијама.

У делу који се односи на слободу кретања наводи се да Србија треба да дозволи држављанима трећих држава да уђу у Србију са Косова.

Истиче се и да Србија треба да омогући учешће Косова у регионалним иницијативама и организацијама, као и да Србија престаје са издавањем документације и оверавањем са ознакама које су у супротности са оним обавезама које је Србија преузела договором од 17. јануара 2013. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала