Има ли Србија разлога за ЕУфорију?

© Tanjug / Оксана ТоскићПослужење на пријему поводом отварања преговарачких поглавља са ЕУ.
Послужење на пријему поводом отварања преговарачких поглавља са ЕУ. - Sputnik Србија
Пратите нас
Отварање првих преговарачких поглавља у процесу придруживања Србије Европској унији у српској јавности је праћено двојаким реакцијама. Док је у великом делу државног врха Србије, па и у медијима, очигледна еуфорија, праћена обиљем обећања о бољој будућности, има и оних који упозоравају да пут којим је Србија кренула носи мноштво замки.
Томислав Николић и Александар Вучић на пријему поводом отварања преговарачких поглавља са ЕУ. - Sputnik Србија
Вучић: Нико није поменуо признање, то нигде не пише (фото)

Процес приближавања Србије Европској унији отвара неколико важних питања. Поред чињенице да је реч о путу који и даље подразумева године, па и деценије напорног рада, отвара се и питање даљег односа Србије с Русијом, упозорава политички аналитичар Цвијетин Миливојевић, који је био гост емисије Радио Спуњика.

„Председник Србије Томислав Николић је противник ове еуфорије која се ствара поводом отварање тек једног, односно два поглавља, од укупно четрдесетак, колико их има у преговорима с Европском унијом. Он је прецизно израчунао да ће нам, ако овим темпом буду отварана сва поглавља, бити потребно од дванаест до двадесет година да бисмо затворили само та поглавља“, напомиње Миливојевић.

Други аспект ове приче, каже наш саговорник, тиче се Николићевог разговора с руским амбасадором у Србији Александром Чепурином.

„Николић је пренео свој утисак, а то је вероватно и утисак јавности у Србији, да Русија није одушевљена чак ни чињеницом да Србија жели да уђе у Европску унију, а камоли оним што се нагађа да стоји у позадини читаве ове приче — да је, заправо, крајњи циљ ове власти да Србија уђе у евроатлантске интеграције, што подразумева прикључивање НАТО-у“, указује Миливојевић.

Саговорник Спутњика сматра да Београд не треба да задовољава ни очекивања Европске уније ни Русије, него да треба да се понаша у складу са својим интересима.

„Власт у Београду треба да испуни оно на шта је уставом обавезана. Не може се трговати делом своје територије да бисте добили фиктивног голуба на грани. Не постоји ниједна од 28 земаља ЕУ која је пре него што је ушла у ЕУ као свој мираз некоме поклонила 15 одсто своје територије“, категоричан је Миливојевић.

Председник Србије Томислав Николић - Sputnik Србија
Николић: Сценарио са државним ударом није био реалан

Према његовим речима, потпуно је јасно да је као оквир за отварање поглавља 35, о којем ће се тек разговарати, постојао један озбиљан услов, а то је пристанак да на крају пута ка ЕУ Србија потпише правно обавезујући споразум с државом Косово.

„Веома је битно, рецимо, то што су на конференцији за новинаре, пошто је саопштена вест да је Србија отворила ова два поглавља, представници ЕУ, бирократе ЕУ, пред премијером Србије, без пардона спомињали две државе — Србију и Косово“, наводи Миливојевић.

Према његовом мишљењу, на овакву терминологију премијер Србије је „обавезан да реагује“.

„Он је ово једноставно прећутао, а ми из тога можемо да извучемо само један закључак: ова власт јесте спремна да тргује до краја и њој је Европска унија важнија од дела територије који се зове Косово“, уверен је Миливојевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала