Амерички ПРО већ у Румунији

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKI Противракетна одбрана САД
Противракетна одбрана САД - Sputnik Србија
Пратите нас
САД и Румунија завршиле су распоређивање америчког комплекса противракетне одбране (ПРО) у румунској војној бази у Девеселу. Почетком наредне године, он ће бити прикључен систему противракетне одбране НАТО-а, саопштио је шеф дипломатије Румуније Лазар Команеску и амбасадор САД у тој земљи Ханс Клем.
ПРО НАТО - Sputnik Србија
Амерички ПРО систем мета Русије у случају агресије

„Овај штит има за циљ спречавање потенцијалних претњи које долазе ван Европе. Он није усмерен ка Русији и не може да јој представља претњу. Ми смо то више пута објашњавали“, рекао је Клем.

Очекује се да база у којој се налазе снажан радар, противваздушне ракете и комуникациона средства почетком наредне године буде прикључена систему ПРО НАТО-а, што ће комплетирати радове.

Раније је било саопштено да су Амбасада САД у Румунији и румунско Министарство спољних послова саопштили да је база у граду Девеселу са елементима америчког ПРО „технички функционална“.

Базу у Девеселу изградили су совјетски стручњаци 1952. године. То је први објекат противракетне одбране САД у Источној Европи — планира се да ће се други налазити у Пољској од 2018. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала