Пентагон радио Обами иза леђа

© Evan VucciБарак Обама и Ештон Картер
Барак Обама и Ештон Картер - Sputnik Србија
Пратите нас
Пентагон је годинама обавештавао сиријску војску о деловању исламских екстремиста из страха да би у Сирији могао да избије тотални хаос уколико би успео план администрације америчког председника Барака Обаме да свргне са власти Башара ел Асада.

Информације које је објавио реномирани амерички истраживачки новинар Сејмур Херш, показују велики јаз у поступању између врховне команде америчких снага и политичких званичника у Белој кући, када је у питању борба против екстремиста у Сирији и у Ираку.

Пентагон - Sputnik Србија
Пентагон саопштио да су убијена тројица лидера ДАЕШ-а

„Изгледа да америчка војска не прима са великим ентузијазмом то што Обама говори да Асад мора да оде. Војска даје Дамаску обавештајне податке и анализе, али се то не ради директно“, рекао је Хершу неименовани званичник.

Команда Пентагона је у лето 2013. године у веома поверљивом документу Обавештајне безбедносне агенције навела да би свргавање Асада направило тотални хаос у Сирији и да би она тада постала лак плен за исламистичке екстремисте.

„У то време, ЦИА је слала оружје из либијских складишта у Сирију, преко Турске, током једне целе године. То је почело да се дешава непосредно након убиства либијског лидера Муамера ел Гадафија“, рекао је он.

Према Хершовом извору, тада су оружје добијале све групе које су противници Асадове војске, укључујући Нусра фронт и ДАЕШ, такозвану Исламску државу, док је такозвана умерена опозиција испарила, а Слободна сиријска војска је окрњена и сведена на групу стационирану у једној ваздушној бази у Турској.

Америчка војска - Sputnik Србија
Пентагон: Коалиција спремна за сарадњу с Русијом ако буде неопходно

Он је навео и да је команда Пентагона веровала да Асада не могу да замене фундаменталисти.

„Америчка војска је препознала моменат и морала је да се супростави Обаминој политици која је била осуђена на пропаст. Генерал Мартин Демпси је одлучио да проследи податке о екстремистима, али без коришћења политичких канала. Било је јасно да је Асаду потребна боља обавештајна служба. Обама није то знао, Обама не зна шта команда Пентагона ради у свакој ситуацији. То није знао ниједан председник“, истакао је извор.

Некадашњи шеф Обавештајне безбедносне агенције генерал Мајкл Флин рекао је да је извештај у којем су се појавила мишљења да би свргавање Асада изазвало хаос био супротан свему ономе што је радила Обамина администрација која није желела да чује истину.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала