Црна Гора бурно реаговала на Николићеву изјаву Спутњику

© AP Photo / Risto BozovicМило Ђукановић и Филип Вујановић
Мило Ђукановић и Филип Вујановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Црногорска власт бурно је данас реаговала на изјаву српског председника Томислава Николића да је Црна Гора пример како држава не треба да буде играчка. За црногорског премијера Мила Ђукановића то је нови тон Београда према Подгорици, док председник Филип Вујановић није изненађен ставом српског председника.

Николић је у делу интервјуа за Спутњик, који је јуче емитован, рекао и да је Црна Гора изабрала пут чланства у ЕУ и НАТО, али и отворене сукобе и неспоразуме са свима са којима су те организације у сукобу — значи, чланство без идентитета и самосталности.

Председник Николић о Црној Гори - Sputnik Србија
Николић: Са Србијом нема игре као са Црном Гором

Ђукановић је рекао да је прочитао „нешто што су прелиминарне дозе интервјуа председника Србије руској агенцији Спутњик“, преносе црногорске Вијести.

Он је истакао да, ако је тачно то што је до сад пренесено у медијима, не може да се не зачуди и да не примети да је у питању неки нови тон са једне високе државне адресе у Београду према Црној Гори.

„Зато бих условно говорио о томе све док не будемо у прилици да заједно прочитамо шта је заправо председник Србије казао. Ако је тачно то што је до сад пренесено у медијима, не могу а да се не зачудим, не могу да не приметим да је у питању неки нови тон са једне високе државне адресе у Београду према Црној Гори. Тон који се разликује од оних тонова које смо у својој комуникацији имали током последњих година“, казао је Ђукановић.

Он је додао да се не каје што је заједно са другим одговорним људима у Црној Гори радио на оздрављењу односа између Србије и Црне Горе.

„То ће дефинитивно остати наш курс и убудуће. Ако је тачна изјава Николића о томе како он види стратешки правац развоја Црне Горе, ја бих рекао да нас било која изјава не може поколебати. Црна Гора је врло промишљено ушла у креирање и реализацију тог стратешког пута развоја у европским и евроатлантским интеграцијама, и ми ћемо наставити шта год неко о томе мислио“, рекао је Ђукановић.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и министар спољних послова Црне Горе Игор Лукшић - Sputnik Србија
НАТО изводи „територијално чишћење“ Балкана

За разлику од њега, председник Вујановић није изненађен ставом српског председника и замера му „што брзо мења ставове по питању аспираната с Балкана за чланство у НАТО“, наводе Вијести.

Вујановић је у интервјуу телевизији „Никшић“ подсетио да је Николић један од потписника заједничке декларације земаља процеса Брдо-Бриони, потписане у новембру у Загребу, којом се подржавају државе аспиранти са Западног Балкана за чланство у НАТО.

„Не могу да објасним себи да је он то потписао у Загребу зато што су ту били (потпредседник САД Џозеф) Бајден и (председник Европског савета Доналд) Туск, па онда након кратког времена промијенио став. Али да то мисли, апсолутно мисли“, казао је Вујановић.

„Држава ван ових граница не може бити надомјестак, допуна и замјена“, рекао је Вујановић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала