Меркелова: Избеглице су прилика за сутрашњицу

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаКанцеларка Немачке Ангела Меркел
Канцеларка Немачке Ангела Меркел - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка канцеларка Ангела Меркел је у својој новогодишњој поруци je позвала Немце да на рекордни прилив избеглица гледају као "прилику за сутрашњицу".

Прошла година, у којој је земља са најснажнијом економијом у ЕУ, примила више од милион азиланата, била је необично изазовна, навела је Меркелова у новогодишњем обраћању чији је текст раније објављен, преноси АФП.

Она је упозорила Немце да следи још проблема, али да ће се све то напослетку исплатити јер су "земље увек имале корист од успешне имиграције, економски и социјално".

Немачка канцеларка Ангела Меркел и руски председник Владимир Путин на састанку у Паризу, 02. 10. 2015. - Sputnik Србија
Меркелова и Путин најутицајнији политичари

Говорећи о десничарским и ксенофобичним скуповима, Меркелова је рекла да је "важно да не дозволимо да будемо подељени".

"Од кључног је значаја да не следимо оне који са хладноћом или чак мржњом у срцима полажу искључиво право на то шта значи бити Немац и настоје да искључе друге", поручила је Меркелoва.

Она је подсетила да је Немачка и у прошлости излазила на крај са таквим изазовима као што је поновно уједињење пре четврт века и да је створила снажну економију пуну иновација.

"Уверена сам да, ако се решава на прави начин, данашњи велики задатак какав је прилив и интеграција толико много људи представља прилику за сутрашњицу", навела је.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала