Биковић: Ријалити програми су културна катастрофа

© Sputnik . (Skrinsot)Милош Биковић
Милош Биковић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Хтео бих да скренем пажњу не на културни догађај него на културну катастрофу — ријалити програме. Они разграђују културну и националну свест народа претварајући га у једну потрошачку масу. Мислим да је то оно што је ове године било најдоминантније када је у питању култура, односно недостатак исте.

Млади глумац, а већ звезда српско-руске кинематографије Милош Биковић у новогодишњем интервјуу за Спутњик сумирао је утиске о години која је иза нас. Осврнуо се на догађаје у култури који су обележили 2015, на свој песнички таленат, као и на разлике у лепоти српских и руских жена.

Милош Биковић - Sputnik Србија
Милош Биковић: Јунак нашег доба је човек без душе (Видео)

Ко би од редитеља могао бити најбољи Деда Мраз? Односно од којег прижељкујете неку нову улогу?

— Од српских редитеља највише бих волео да сарађујем са Кустурицом, иако је врло тешко издвојити једног. Што се тиче иностраних редитеља, прижељкујем да радим са Ирцем Мартином Мекдоном.

Ваш песнички таленат је запалио друштвене мреже. Имате ли у плану да ускоро објавите збирку песама?

— Имам двадесетак нацрта за песме које су скоро готове, мада сумњам да је то довољно за збирку. Објављујем их с времена на време, па можда када се накупи материјала објавим неку збирку. Не претендујем да то називам неком поезијом нити себе неким песником, али је то само један од мојих начина изражавања.

Тешко ми је да се определим, зависи од расположења. Оно што ми се највише свиђа код Ивана А. Иљина је то што је можда најпоетичнији, односно највише поетски настројен филозоф. То је као да читате поезију на одређене филозофске теме. Јако је питко, ритмично и поетично. С друге стране, наравно, ту је Пушкин, а недавно сам открио Јосифа Бродског, чије песме доста читам у последње време. Он је за мене нов, неоткривен песник.

Који догађај у српској култури је по Вама обележио 2015. годину?

Признање је Биковићу видео линком уручио редитељ Никита Михалков - Sputnik Србија
Биковићу награда московског „Холивудског репортера“ (видео)

— Хтео бих да скренем пажњу не на културни догађај него на културну катастрофу. На ријалити програме, који разорно утичу на свест гледалаца. Који разграђују културну и националну свест народа претварајући га у једну потрошачку масу. И мислим да је то оно што је ове године било најдоминантније када је у питању култура, односно недостатак исте. Немогућност културних делатника да се изборе са том ријалити нестварном реалношћу која се пробија до гледалаца путем телевизије.

Живите и радите на релацији Београд—Москва, па нас занима који тип женске лепоте преферирате — Српкиње или Рускиње?

— Нећу се определити у том смислу. Што се мене тиче, и Српкиње и Рускиње. Не видим разлику, мислим да и један и други народ имају широк спектар различите лепоте када је женски род у питању.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала