„Шарли ебдо“: Убица је још ту

© East News / WOJTEK LASKIЛист Шарли Ебдо
Лист Шарли Ебдо - Sputnik Србија
Пратите нас
Француски сатирични недељник „Шарли ебдо“ обележиће годишњицу напада на седиште часописа насловном страницом на којој је приказан човек са брадом који представља Бога, и „калашњиковом“ преко рамена уз натпис: „Годину дана касније: Убица је још ту“.

Милион примерака специјалног издања наћи ће се на киосцима у среду, а десетине хиљада ће бити дистрибуирано у САД.

За напад 7. јануара 2015. године у коме је убијено 12 људи одговорност је преузео огранак Ал Каиде на Арабијском полуострву, а просторије часописа су претходно бомбардоване и 2011. године, после чега је „Шарли ебдо“ променио адресу.

Запослени су под полицијском заштитом још од 2006. године, када је часопис објавио карикатуре пророка Мухамеда.

Лист Шарли Ебдо - Sputnik Србија
Нове карикатуре „Шарли ебдоа“ о терористичким нападима у Паризу

У специјалном издању које излази у среду биће објављена колекција карикатура петорице уметника листа убијених у нападу 2015. године, као и неколико спољних сарадника.

Карикатурсиста Лорен Сурисо, који је преузео руковођење часописом после напада, написао је и љутити уводник у одбрану секуларизма у коме осуђује оне који су „брутализовани Кураном“ и оне који желе смрт часописа зато што се усуђује да се „смеје религиознима“.

Он је озбиљно рањен у нападу прошле године и за длаку је избегао смрт.

Месец дана пре напада „Шарли ебдо“ је био на ивици гашења, али је потом добио велике донације, а прво издање после напада је продато у 200.000 примерака.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала