Албански џихадисти у комшилуку Србије

© REUTERSЏихадиста ДАЕШ-а
Џихадиста ДАЕШ-а - Sputnik Србија
Пратите нас
Европом се шири паника због опасности од терористичких напада, а италијански медији брује о такозваној Балканској бригади са Косова, која окупља регруте и обучава их за радикалне ратнике џихада. Шта је њихова мета? Има ли Србија разлога за страх?

Опасност од тероризма не долази само из Либије и Сирије, већ и од такозване Балканске бригаде, која стиже са Косова и Албаније. Ово је укратко информација која је заокупила италијанске медије, који се позивају на службе безбедности ове земље и информације Кфора. Италијанска штампа пуна је текстова у којима пише да мреже албанских џихадиста, чије су вође харизматични имами, врбују присталице у албанској дијаспори у Европи, укључујући и Италију.

Да ли је такозвана Балканска бригада претња и за Србију, саговорници Спутњика, директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш и Милован Дрецун, председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију, различито одговарају.

Панорама Сарајева, БиХ - Sputnik Србија
Зашто се Запад боји распада Босне

Драгаш каже да нема намеру да узнемирава јавност, али да Србија треба да буде на опрезу.

„Ми смо на њиховом правцу кретања, али смо и у фази када нам је Косово непријатељска, такозвана ’земља‘. Мотив за напад и сама идеја одавно тињају код косовских Албанаца, и он је, нажалост, апсолутно изводљив“, уверен је Драгаш.

Дрецун, с друге стране, не спори да се на овим просторима налази највећа логистичка база џихадиста, али сматра Србија још није њихова мета.

„Овај део Балкана је права капија европског џихада. Одавде се регрутују људи, припремају самоубице, шаље наоружање… Људи се шаљу на обуку на џихад-ратишта, као што су Сирија и Ирак, и онда се враћају индоктринирани. Ипак, мислим да Србија још није на удару“, сматра Дрецун.

Оно што је добро, по његовим речима, јесте да српске безбедносне службе интензивно прате оне који су означени као потенцијални припадници џихадиста, као и да до сада у Србији није било терористичких акција са обележјима радикалног исламизма.

Са овом тезом се слаже и Драгаш. Службе Србије, срећом, додаје он, врло добро раде свој посао — размењују информације са партнерским службама — руском, британском и америчком, тако да у томе не мањкају. Међутим, како наводи, информације су једно, а превентива и деловање нешто сасвим друго.

Вучић: Довољна је искра да запали балканско буре барута

„Ако су џихадистима Италијани интересантни, Србија је онда и те како интересантна косовским Албанцима за нападе“, каже он.

Како истиче, не постоје правила кад је реч о „атрактивности“ њиховог деловања, јер је све што се тиче тероризма — атрактивно.

„Наравно, најатрактивнији је Београд, јер би ударом на главни град доказали моћ, и да нико није заштићен. Југ Србије или Прешево нису толико интересантни“, оцењује он.  

Дрецун је подсећа да је џихадиска мрежа најразвијенија на Косову и Метохији, у рашкој области и на југу централне Србије — Прешеву и Бујановацу, али такође каже и да радикалних исламиста има и и у централној Србији, и Војводини.

„Мрежа је присутна, али то не значи да је опасност од терористичких напада најприсутнија на тим подручјима. Дакле, ако би се неко одлучио на тај напад, он се не би догодио у тим срединама. Све зависи од тога које ефекте желе и који им је био примарни циљ. Ипак, мислим да смо за сада безбеднији од земаља у окружењу, и неких европских земаља“, истиче он.

Драгаш сматра да политичка дешавања између Београда и Приштине могу да буду окидач за нападе.

„То је изузетан мотив, јер ако имамо квазидржаву Косово, где се сваки дан бацају сузавци и друге експлозивне направе, то доказује да нема никакве контроле, ни од каквих служби. Или је пак све дириговано од озбиљних служби, да би се тај процес преговора успорио“, сматра он.

Аналитичар и главни уредник интернет портал Видовдан Бранко Радун, политички аналитичар Драгомир Анђелковић, руски амбасадор у Србији Александар Чепурин и председник Центра за међународни развој и сарадњу Стевица Деђански - Sputnik Србија
Чепурин: Терористи претња за Балкан и Кавказ (видео)

Дрецун се слаже да постоји опасност да припадници радикалног екстремизма са Космета дођу у централну Србију, али више верује да процес „обрнут“, да са југа иду на Косово.

„Постоје уходани канали за илегално пребацивање. Али ако не крше закон, ту постоји проблем за деловање служби безбедности“, каже он.

Дрецун напомиње да је својевремено званична Италија ћутала о подацима које је имала о џихадистима на Космету, и да је то толерисала, те да нема места, како каже, никаквом изненађењу.

„Оштрица џихада је ипак више ка Западу и западним циљевима“, закључује Дрецун.

Италијански медији указују и на то да је и сам премијер владе у Риму Матео Ренци рекао да је зазвонило на узбуну због опасности од „балканског џихадизма“, али су и јорданске службе безбедности упозориле да је Јордан једна од најзабринутијих земаља због израстања фронта џихадиста Косово—Албанија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала