00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Хоће ли бити Трећег светског рата
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Дуалност Милене Павловић Барили“
20:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Љубитељи меса, опрез: Прерађевине изазивају аутоимуне болести

© REUTERS / Rick WilkingСланина
Сланина - Sputnik Србија
Пратите нас
Група немачких и израелских научника открила је да прерађена храна повећава ризик од аутоимуних болести, понављајући упозорење Светске здравствене организације да масовно произведени прехрамбени производи, ако се једу у великим количинама, могу изазвати рак.

Професор Арон Лернер са Рапапорт медицинског факултета у Израелу и доктор Торстен Матијас са Аеску Кип Института у Немачкој објавили су своју анализу у којој тврде да индустријализоване намирнице утичу на губитак имунолошке толеранције организма на властите антигене.

Бројни тестови открили су да ефекти прерађене хране на црева могу да изазову више од 100 аутоимуних болести укључујући тип 1 дијабетеса, целијакију, лупус, мултипла склерозу, аутоимуни хепатитис, Кронову болест, склеродерму…

„У последњих неколико деценија дошло је до смањења развоја инфективних болести, али у исто време забележен је пораст алергијских обољења, рака и аутоимуних болести. Зато научна заједница трага за узроцима на нивоу животне средине“, рекао је Лернер.

Истраживање је спроведено у лабораторијским окружењу без тестирања на људима.

Сланина - Sputnik Србија
#JeSuisBacon: Kaмпања за одбрану сланине

Научници у сваком случају препоручују да они који у породици имају случајеве обољевања од аутоимуних болести треба да се уздрже од конзумирања месних прерађевина.

Према налазима, адитиви који могу ослабити способност тела да се заштити су: глукоза (шећер), натријум (со), растварачи масти масти (емулгатори), органске киселине, глутен, трансглутаминаза.

„Надамо се да ће ова и сличне студије повећати свест о опасности коју доносе индустријски прехрамбени адитиви и подизање свести о потреби за контролу над њима“, рекао је Лернер.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала