Оружје „Заставе“ за „Шарли ебдо“ стигло из Хрватске?

© AFP 2023 / MARTIN BUREAU Калашњиков АК-47
Калашњиков АК-47 - Sputnik Србија
Пратите нас
Калашњиков, којим је у време напада на „Шарли ебдо“ почињен масакр у јевреској продавници, био је са подручја Југославије, објавили су француски медији.

Због продаје пушке пронађене код Амедија Кулибалија, који је извршио злочин, саслушан је Клод Херман, бивши француски легионар који је, како наводе медији, једно време провео у рату током деведесетих борећи се као добровољац на хрватској страни.

Клод Херман (52) има прилично бурну биографију: био је падобранац у Легији странаца, из које излази 1982. године, а после тога учествовао је у разним ратним сукобима. Осим Хрватске, био је ангажован и у Конгу и Анголи.

Он је преко компаније која је регистрована на његову супругу путем интернета од словеначке компаније купио већу количину онеспособљеног оружја, које је затим у својој радионици поправљао и препродавао.

Калашњиков - Sputnik Србија
Оружје до Париза стигло из Крагујевца преко Америке

„Слободна Далмација“ пише да је то доказано анализом трагова на пушци који одговарају траговима које оставља алат пронађен у Хермановој радионици.

Део оружја продао је преко једног познаника курдске националности, који је имао контакте са екстремистима из Брисела, па је могуће да је и део оружја коришћеног у недавним нападима у Паризу до терориста стигао овим путем.

Подсећамо, истрагом масакра у Паризу утврђено је да су и ти терористи користили оружје произведено у фабрици „Застава“ у Крагујевцу.

Херман је због продаје оружја завршио у притвору неколико месеци пре напада на „Шарли ебдо“, а ових дана је поново саслушан након што је утврђено да је „калашњиков“ из масакра у јеврејској продавници био произведен у „Застави“.

Чињеница је да су почетком 2012. године и Хрватска и Србија продале веће количине отписаног оружја, наводи „Слободна Далмација“ — хрватски МУП објавио је продају 15.500 комада разног оружја, углавном заплењеног у разним полицијским акцијама, а српска војска у исто је време на продају је ставила чак 60.000 комада разног оружја.

Из чијег је арсенала спорно оружје, француски медији не наводе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала